Kultura

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Quatuor Arod Julien Benhamou

Glazbenici Kvarteta Arod nastupaju na brojnim međunarodnim festivalima i u cijenjenim koncertnim dvoranama, a njihov će ih glazbeni put u 2024. godini dovesti na pozornicu Dubrovačkih ljetnih igara gdje će pokazati svu svoju virtuoznost koja im je, između ostalog, donijela prestižnu prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju ARD u Münchenu! Jordan Victoria i Alexandre Vu (violina), Tanguy Parisot (viola) i Jérémy Garbarg (violončelo) nastupit će u petak 26. srpnja u Kneževu dvoru u 21:30 sati, a na programu koncerta su djela Beethovena, Attahira i Debussyja.

Ovi mladi virtuozi odabrali su kao svojevrsni zaštitni znak plemenitog konja iz Tolkienova Gospodara prstenova, Arod kao simbol snage, žara, duha slobode i zajedništva – sama riječ znači „okretan, brz.“

Osnovan 2013., Kvartet Arod vrtoglavom je brzinom privukao međunarodnu pažnju kada su osvojili vrlo poželjnu Prvu nagradu na ARD-ovu Međunarodnom glazbenom natjecanju u Münchenu 2016., a od 2017. do 2019. bili su BBC-jevi „Umjetnici nove generacije”. Otad su se, izvedbama i snimkama, čvrsto smjestili na čelo mlađe generacije gudačkih kvarteta, osvajajući publiku diljem svijeta. U sklopu ekskluzivnog ugovora za Erato Warner Classics, Kvartet Arod je, nakon debitantskog albuma s djelima Mendelssohna iz 2017., objavio tri visoko hvaljena, maštovito osmišljena i besprijekorno snimljena albuma. Njihovo drugo izdanje, naslovljeno The Mathilde Album, sadržavalo je djela trojice ključnih autora bečkoga glazbenog života početkom dvadesetoga stljeća – Schönberga, Zemlinskog i Weberna – i ukazalo je počast Mathilde Zemlinsky (skladateljevoj sestri) koja je postala Schönbergova supruga i kojoj je on posvetio svoj drugi kvartet. Nedavno su objavili album Schubertovih djela, na kojemu su Schubertova Smrt i djevojka i još dvije skladbe. Na njihovu najnovijem albumu francuska je glazba – djela Debussyja, Ravela i Attahira.

Među vrhuncima njihove sezone 2023.-’24. su izvedbe u Théatre de Bouffes du Nord, u njihovu domicilnom Parizu, u Elbphilharmonie u Hamburgu i drugdje po Njemačkoj, u Italiji i na Tajvanu. Njihova turneja po SAD-u uključuje izvedbe za Glazbeno društvo La Jolla, u seriji Tuesday Evening Concerts u Charlottesvilleu kao i nastupe i majstorske radionice na Sveučilištu Florida.

Posljednjih je godina Arod usko surađivao s kvartetima Ebène i Diotima, kao i s Aleksandrom Tharaudom, Timothyom Ridoutom. Martinom Fröstom i s Amihaiom Groszom, koji je osnivač Jeruzalemskoga kvarteta, a sada prvi violist Berlinske filharmonije. Novi dokumentarac o kvartetu, u režiji priznatog francuskog filmaša Brune Monsaingeona i naslovljen Ménage à Quatre, kronika je svakodnevice Kvarteta i prati Arod na probe sa skladateljem Györgyjem Kurtágom.

Kvartet Arod redovito dobiva sjajne kritike. U novinama New York Times opisani su kao „gorljivi i pronicljivi…“ Lisa MacKinney je za Limelight Magazine 2020. pisala o albumu Mathilde i zaključila: „Transcendentna djela izvedena s autoritetom, precizno i doista osjećajno.“ Matthew Guerrieri za Washington Post je 2019. napisao „Kvartet Arod spaja odraslu tehniku s privlačnošću i žarom mladosti, u kojoj se svaki prolazni trenutak može činiti trenutkom presudne važnosti.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist