Kultura

Večeras pretpremijera “U agoniji”

agonija4

Kazalište Marina Držića najavljuje drugu premijeru u sezoni 2013. / 2014. Drama "U agoniji", autora Miroslava Krleže – uglednog književnika, enciklopedista, te po mnogima najvećeg hrvatskog pisca 20. stoljeća. Redatelj je Joško Juvančić.

Tekst „U agoniji“  proizlazi iz dijela Krležinog najpoznatijeg dramskog opusa o Glembajevima. U prikazu pada i raspada obitelji iz visokog gradskog staleža, posebno mjesto zauzima ovo djelo – drugi dio u nizu trilogije. Detalji i estetika, u pozitivnom i negativnom smislu, su minijature koje je autor doveo do savršenstva kroz svoje opise. Sve to iščitavamo iz likova baruna Lenbacha, Laure Lenbachove i dr. Križoveca; a sam Krleža postaje svojevrsnim forenzičarom koji secira ono najbolje, a u isto vrijeme jednakim žarom ono najprljavije i najtmurnije u ljudima.

„U agoniji“ na pozornici KMD -a ima dvije posebnosti: prva je odavanje počasti Miroslavu Krleži, u godini kada se slavi 120 godina od njegovog rođenja; a drugi je 16.11. Noć Kazališta, kada je planirana premijerna izvedba. „U agoniji“ je drugi tekst u nizu trilogije o Glembayevima. Ujedno je Krležin najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen tekst. Svojim značajem je zaživio na mnogim pozornicama, te uvijek iznova golica maštu kroz intrige ljubavnog trokuta između baruna Lenbacha i Laure Lenbachove, te Dr. Ivana plemenitog Križoveca.

U predstavi igraju: Frane Perišin, Jasna Jukić, Vladimir Posavec Tušek, Izmira Brautović, Anita Bubalo, Marko Kriste.

Redatelj: Joško Juvančić, dramaturginja: Katja Bakija, scenograf: Marin Gozze, kostimograf: Željko Nosić, odabir glazbe: Paola Dražić – Zekić.

Pretpremijera: 15. studenog 2013. u 19:30 sati, premijera: 16. studenog 2013. u 19:30 sati.

Rezervacije i kupovina karata na tel. 321 – 088, e-mail: kmd.blagajna@gmail.com ili putem web servisa port.hr

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist