Kultura

Večeras klapa Kaše i “Tragom Republike”

klapa kase 002

Koncertni program "Tragom Republike" klape Kaše održat će se večeras u Palači Sponza s početkom u 20 sati.

"Tragom Republike" okuplja glazbene odraze prostora Dubrovačko-neretvanske županije, koja obuhvaća nekadašnje prostore Dubrovačke i Mletačke republike. Kroz 18 pjesama dubrovačkog kraja te četiri kompozicije nastale u jednakom duhu, Kaše zatvaraju muzikološki krug hrvatskog juga.

Materijal je sakupljen iz arhiva, iz zapisa poznatog hrvatskog muzikologa Franja Kvavera Kuhača. Od sedam Kuhačevih zapisa, šest ih je obradio i aranžirao Vicko Dragojević, voditelj klape Kaše, koji od 18 narodnih pjesama potpisuje aranžman i obradu čak 16 napjeva.

Osim Vicka Dragojevića kao obrađivači i aranžeri pojavljuju se Miho Bulić te Dinko Fio. Sve pjesme prilagođene su izvedbi muške klape, odnosno muškog zbora. Posljednji dio koncertnog materijala sačinjavaju kompozicije dubrovačkih autora, nastale u duhu narodnih pjesama dubrovačkog entiteta, a također su prilagođene muškoj klapi.

Klapa Kaše apsolutni su pobjednici 46. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu gdje su osvojili Zlatni štit s grbom grada Omiša za prvo mjesto po misljenju žirija i Zlatnog omiškog leuta za prvo mjesto po mišljenju publike.

Osim toga su i apolitni pobjednici ovogodišnjeg 33. Festivala klapa Dubrovačko – neretvanske županije gdje su dobili i prvu nagradu i žirija i publike. Klapa je sudjelovala i na Festivalu klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj gdje je takkođer osvojila prvo mjesto po izboru stručnog žirija.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist