Kultura

Večeras ‘Bitka za Srđ još nije izgubljena’

anarh lazareti

'Bitka za Srđ još nije izgubljena' podnaslov je specijalne dubrovačke izvedbe predstave pod imenom Anarh 1912 – 2012', koja će se održati u 'Art radionici Lazareti' večeras, 18. listopada s početkom u 20 sati.

O čemu se radi u predstavi 'Anarh'?
Godine 1911. skupina splitskih studenata u Pragu osniva nogometni klub “Hajduk”. U to vrijeme samo izuzetno imućne splitske obitelji mogle su svojoj djeci omogućiti luksuz takvog obrazovanja.
Mnogo je manje poznato kako su u istom gradu iduće 1912. učenici obrtničke škole osnovali nogometni klub “Anarh” , koji danas nosi naziv “Radnički nogometni klub Split”.
Napomena – Tadašnji već stoljetni politički realitet na ovim prostorima je Austrougarska monarhija s Franjom Josipom I na čelu, čiju je ženu 14 godina ranije ubio Luigi Lucheni, talijanski anarhist.
Na tragu te upravo sulude splitske drskosti nastaje i predstava “ANARH 1912 – 2012” koja u tri čina britko raskrinkava tri trula stupa naše suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autor Darko Pivac i njegova glumačka družina Puntari, svi odreda amateri, ne ostaju samo na uobičajenoj kritici već nude i rješenja koja su duboko ukorijenjena u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji , u kojoj Dubrovačka republika ima istaknuto mjesto.
Direktna demokracija – lajt motiv anarhizma, te posljednje nepotrošene velike ideje Zapada, nameće se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji već petu godinu nema odgovora na nabujalu krizu.
 

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist