Kultura

VEČERAS Aleksandar Milošev i Lovro Pogorelić u Kneževu dvoru

koncert dlji

Koncerti u Kneževu dvoru, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, nastavljaju se recitalom vrhunskih glazbenika dobro poznatih festivalskoj publici, violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovre Pogorelića, koji će se održati večeras u 21.30 sati.

Spoj viole i glasovira rjeđe se susreće u koncertnim dvoranama nego spoj glasovira i violine pa je ovo izvrsna prigoda za festivalsku publiku koja će moći uživati upravo u zvuku tih dvaju instrumenata. Vrsni duo Milošev i Pogorelić na koncertu u Dvoru izvest će Sonatu za violu i klavir Dmitrija Šostakoviča i Sonatu za violinu i klavir u A-duru Césara Francka u transkripciji za violu.

Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao zahtjevan komorni glazbenik, Aleksandar je član gudačkog Kvarteta Tartini te Zagrebačkih solista, ali i vođa dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju je obnašao i u Münchenskoj te Londonskoj filharmoniji.

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Kritičari ga nazivaju majstorom za klavirom, izdvajajući tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama te sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja. Izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je odlikovan Prešernovom nagradom, najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća.

Ulaznice za ovu, još jednu izuzetnu ljetnu glazbenu večer u Dvoru, su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30 posto.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist