Kultura

Večer u znaku čelo sonata oduševila publiku

erico dindo 01

Violončelist Enrico Dindo i pijanistica Monica Cattarossi nastupili se u sklopu glazbenog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara na koncertu pod nazivom „Bon anniversaire M. Debussy“ sastavljenom uglavnom od sonata za violončelo i klavir, sinoć, 22. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Dvoje vrhunskih talijanskih glazbenika priuštili su publici u Dvoru prekrasnu glazbenu večer, ostvarenu uz potporu Talijanskog instituta za kulturu, koja je protekla u znaku čelo sonata, počevši s Debussyjevom, remek djelom francuskog genija koje uspjeva u samo 11 minuta jasno zaokružiti formu, a dati uzbudljiv materijal. Izvođači su se fino ispreplitali tražeći nova zvučna rješenja u jedinstvenoj akustici Dvora. Time je prigodno obilježena obljetnica rođenja velikog skladatelja Claudea Debussyja koji je rođen upravo na dan koncerta u Dvoru, 22. kolovoza. Strani izvođači prihvatili su se izvesti i hrvatsku autoricu te su to učinili s velikim zanimanjem i studioznim proučavanjem partiture pa su sonati Dore Pejačević pristupili kao i Rahmanjinovoj sonati. Dva su to vrlo teška i ozbiljna djela koja zahtjevaju maksimalnu angažiranost izvođača da bi se dobio tako dobar rezultat kao sinoć u Dvoru gdje njihovoj izvedbi ničega nije nedostajalo, a fraze su se nizale sa lakoćom. Oduševljena publika je tražila bis pa je prekrasna glazbena večer u Dvoru zaokružena dvama dodacima, Debussyevom kratkom Romancom i Kreislerovim Liebesfreud.

Enrico Dindo talijanski je violončelist svjetskog glasa kojeg festivalska publika pamti još od 2006. godine kad je, isto 22. kolovoza, nastupio u atriju Kneževa dvora s Cantus ansamblom. Riccardo Muti Dinda je imenovao prvim violončelistom Orkestra milanske Scale kad je ovaj imao samo 22 godine, a na tome je mjestu djelovao punih jedanaest godina da bi zatim počeo graditi solističku karijeru s kojom do danas bilježi samo uspjehe. S Enricom Dindom na koncertu u Dvoru nastupila je Monica Cattarossi, nagrađivana talijanska pijanistica s bogatim solističkim iskustvom, s kojom Dindo od 2005. godine redovito surađuje nastupajući na festivalima diljem Europe i svijeta, a u njihovu uigranosti uvjerila se i publika u Dvoru.

Pročitajte još

Bajka ‘Crvenkapica i zločesti vuk’ oduševila najmlađe u Parku Gradac

Dulist

[FOTO] Epidaurus Cavtat Festival već 18 godina oživljava jug Hrvatske kroz umjetnost!

Dulist

[FOTO] ‘SNOVI’ ISPUNILI DVOR U nedjelju završni koncert!

Dulist