Aktualno

Vatrogasci pozivaju na oprez tijekom korištenja božićnih dekoracija

bor dekoracije bozicna svjetla ukrasi

U adventskom razdoblju povećava se opasnost od izbijanja požara u stambenim objektima zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija, od lampica do svijeća i prskalica, priopćuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Osobito je važno naglasiti kako suha božićna drvca i razne plastične dekoracije lako gore te se požar brzo može proširiti na okolni namještaj.

Stoga je važno pridržavati se sljedećih savjeta vatrogasaca:
Upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora, nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu, ne palite prskalice na božićnom drvcu, držite upaljače, svijeće i šibice izvan dohvata djece, produžni kabeli moraju biti ispravni kao i ostali uređaji koji se koriste, izbjegavajte prekrivati produžne kabele tepisima i ostalim tkaninama, ako do požara i dođe, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline, u slučaju požara nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Razdoblje Adventa poklapa se sa sezonom grijanja te stoga iz HRZ-a skreću pozornost i na neodgovorno ponašanje kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja. Pepeo odlažite na za to predviđeno mjesto ili u metalnu posudu te ga pogasite vodom nakon odlaganja.

Pridržavajmo se savjeta o odgovornom ponašanju i provedimo nadolazeće blagdansko razdoblje u miru.

vatrogasci

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist