Aktualno

VANJSKO VREDNOVANJE KVALITETE Sveučilište u Dubrovniku prolazi postupak reakreditacije

kampus manja

Sveučilište u Dubrovniku prolazi postupak reakreditacije, u sklopu kojega do srijede, 15. studenog na ovom visokom učilištu boravi Povjerenstvo Agencije za znanost i visoko obrazovanje.
Inače, reakreditacija visokih učilišta je obavezan postupak vanjskog vrednovanja kvalitete svih visokih učilišta koji se provodi u petogodišnjim ciklusima. Cilj je postupka reakreditacije provjeriti ispunjava li visoko učilište potrebne uvjete, vrednovati i ocijeniti kvalitetu visokog učilišta prema definiranim standardima kvalitete te preporučiti daljnja unaprijeđenja.
Kako nam navode sa Sveučilišta u Dubrovniku, u prethodnom razdoblju proveden je prvi ciklus reakreditacije visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojeg su zasebno vrednovane pojedine sastavnice Sveučilišta u Dubrovniku. Tako se od 2011. do 2015. godine odvijala reakreditacija Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Pomorskog odjela i Odjela za elektrotehniku i računarstvo, Odjela za primijenjenu ekologiju (ranijeg naziva Odjel za akvakulturu), Odjela za komunikologiju i Odjela za umjetnost i restauraciju te stručnih studija Sveučilišta.
Pripremu postupka reakreditacije Sveučilišta u Dubrovniku vodi Povjerenstvo kojega je, sukladno Planu reakreditacije visokih učilišta u 2023. godini Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, imenovao rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum. U njegovom su sastavu predstavnici Uprave Sveučilišta, predstavnici sastavnica, stručnih službi i studenata.
-Povjerenstvo je u prethodnom razdoblju imalo zadatak koordinirati provedbu pripremnih aktivnosti vezanih za postupak reakreditacije. Sveučilište u Dubrovniku na razini sastavnica i stručnih službi u skladu sa zaduženjima i rokovima utvrđenim hodogramom aktivnosti postupka reakreditacije, koordinira predaju samoanalize i unos podataka u sustav MOZVAG2 u roku koji odredi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Na temelju procjene Povjerenstva, Senat Sveučilišta u Dubrovniku na svojoj redovitoj sjednici održanoj 17. travnja 2023. donio je odluku o prihvaćanju samoanalize na hrvatskom i engleskom jeziku te analitičkog priloga iz sustava MOZVAG2. Ti dokumenti dostavljeni su Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, a postupak vrednovanja provodi se na temelju dokumentacije, intervjua s relevantnim dionicima i zapažanja stručnog povjerenstva, o čemu će biti izrađeno pisano izvješće – objašnjavaju sa Sveučilišta u Dubrovniku.
Svrha ovog postupka reakreditacije jest potaknuti daljnji razvoj kvalitete u glavnim aspektima rada visokog učilišta te osigurati da studenti studiraju na visokim učilištima/studijskim programima koji ispunjavaju potrebne uvjete kao i očuvanje vjerodostojnosti kvalifikacije koje jamči da je sadržaj programa koherentan i na zadovoljavajućoj razini, da ga izvodi adekvatan kadar na adekvatan način, da je nastavna i istraživačka infrastruktura na zadovoljavajućoj razini. Vrednovanje obuhvaća analizu kvalitete i ocjenu stručnog povjerenstva na četverostupanjskoj skali prema definiranim standardima kvalitete, podijeljenima tako da obuhvaćaju pet područja institucijske djelatnosti: interno osiguravanje kvalitete i društvena uloga visokog učilišta; studijski programi; nastavni proces i podrška studentima; nastavnički i institucijski kapaciteti; znanstvena/umjetnička djelatnost.

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist