Nakon što su nacionalni mediji objavili kako je jedan splitski restoran odlučio hobotnice ukloniti iz svoje ponude i to jer su ‘ključne za ravnotežu Jadranskog mora, jer reguliraju brojnost invazivnih morskih vrsta, održavajući naš morski ekosustav zdravim’, razvila se na društvenim mrežama rasprava i među našim sugrađanima. Jedni podržavaju ovaj potez, dodatno iz razloga što je hobotnica izuzetno inteligentna životinja, a čemu svjedoči sve više istraživanja i dokumentarnih filmova.
Ne spori navedeno ni naš ugledni znanstvenik sa Instituta za more i priobalje Valter Kožul. On je čak imao hobotnicu za kućnog ljubimca. Međutim stvari ipak gleda drugačije, a mišljenje temelji naravno na svom znanju.
-A pršut? – prva je njegova reakcija na izbacivanje hoba s menija. Potom je vrlo detaljno rastumačio.
-Svaki organizam je dio ekosustava i ako nema jednog raste broj drugih koji krpaju taj nedostatak. Priroda se brine za sve pa će tako i za nas. A prasac nije ništa manje inteligentan samo nema krakove da otvara tegle i slično. Hoba se već uzgaja a broj joj u prirodi raste ovisno o količini prirodnog plijena pa kad se on namnoži raste i brojnost hobe i ima je više na tržištu. I oportunista je kao i čovjek pa se može naći na lešinama morskih organizama pa i čovjeka. Nisam baš ljubitelj ‘gumica’ iz mora; lignje, sipe… Svi oni kao i hoba žive kratko, jednu do dvije godine, pa se treba dogovoriti; pustiti ih kirnjama ili ćemo ih i mi jesti. Ova storija je krenula s onim dokumentarcem. Imao sam ih i ja u akvariju kao ljubimce koji su mi jeli iz ruke i prepoznavale me ali… Jedem crveno meso jer mi treba snage ali kad bih promislio o komadu ispred mene i životinji kojoj pripada teško bi to išlo niz grlo – obrazložio je dubrovački znanstvenik, ujedno slikar kojemu su najčešći motivi upravo oni morski, među kojima nerijetko i hobotnice.
Slijedeća vijest