Zanimljivosti

Uživajte u smokvama – voću zrelog ljeta

smokva

Smokva, sočni i slatki plod ljeta oduvijek je prisutan u prehrani čovjeka, a u nekim dijelovima svijeta pronađeni su njihovi ostaci stari preko 11 tisuća godina. Ovaj plod kasnog ljeta uzgaja se i dalje od rodnog Mediterana, gotovo u svim dijelovima svijeta.

Unatoč niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi. Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. U smokvama su pronađeni i spojevi s antikarcinogenim djelovanjem – benzaldehid i kumarini.

Suhe smokve – koncentrirana superhrana

Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Imaju više kalorija od svježih – 249 kalorija na sto grama. I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina skupine B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, osobito za dobro raspoloženje. Suhe smokve obilan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra. Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog tlaka. Kuhane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

I lišće je ljekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava – liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve.

Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.

Možete također prokuhati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.

Čaj od lišća smokve protiv dijabetesa

2 čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode.

Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procijedite.

Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Alternativa za Vas

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1753. U Dubrovniku umro ljetopisac i graditelj Šimun Pavao Capitozzi

Dulist

UDRUGA GLAS PODUZETNIKA ‘Stop korupciji’

Dulist

PRIČA IVA PAVLOVIĆA I CVIJETA CRNČEVIĆA Znate li za ovu opasnu misiju tijekom napada na Grad u Domovinskom ratu?

Dulist