Uskrs 2015. možda će biti upamćen kao kraj razdoblja jeftine čokolade: očekuje se da će se do 2020. cijene kakaa udvostručiti, jer zalihe postaju sve tanje.
Profesor patologije biljaka na sidnejskom sveučilištu David Guest rekao je za današnji Guardian da je vrtoglavi rast cijene čokolade neizbježan. Početak nestašice kakaa dijelom je posljedica toga što se poljoprivrednici okreću unosnijim usjevima poput kave i kukuruza, manje podložnim štetočinama i biljnim bolestima, a ima veze i s problemima uzgoja drveta kakaa koji zahtijeva iznimno naporan rad.
“Kada posadite drvo, trebaju proći tri godine da počnete ubiranje,” kaže Guest.
“O drveću se morate dobro brinuti, što je naporan posao. A nedostatak radne snage je pravi problem u područjima gdje kakao raste, jer mladi ljudi odlaze u gradove, a seosko stanovništvo je sve manje zdravo.”
Još jedan faktor je to što 70 posto zrna kakaa dolazi iz zapadne Afrike, koja je u proteklih par desetljeća pretrpjela velike političke i društvene potrese.
Potražnja rapidno raste na mjestima gdje se ranije čokolada nije jela u velikim količinama, posebice u Kini i Indiji. U Aziji je potražnja porasla sedam puta brže nego u Europi.
“Sve oči uprte su u Aziju,” kaže Angus Kennedy, urednik trgovinskog magazina Kennedy ‘s Confection.
“Zbog tamošnje potražnje i one u Nigeriji, potrošnja je rasla 230% godišnje. Ne proizvodimo dovoljno kakaa. ”
Nisu svi uvjereni u tako loše prognoze. Raphael Wermuth, predstavnik švicarske grupe Barry Callebaut koja je prošle godine prodala preko 1.7 milijuna tona čokolade, kaže da budućnost tržišta čokolade nije tako crna.
“Nedavno priopćenje Međunarodnog udruženja proizvođača kakaa navodi da će deficit do 2020. biti mnogo manji. Iako očekujemo nestašice, vjerujemo da će biti manji od očekivani jer se provode programi koji trebaju utjecati na veće prinose kakaa,”rekao je on.
Drugi veliki međunarodni proizvođači poput Marsa predvidjeli su da će do 2020. manjak kakaa iznositi oko milijun tona.
Međutim, prodavači luksuzne čokolade nisu zabrinuti. Lee McCoy iz online prodavnice Chocolatiers, koja prodaje specijalne čokolade iz najrazličitijih krajeva svijeta, kaže:
“Iako je to veliki problem za velike korporacije, na nas ova nestašica neće utjecati. Ljudi koji kupuju od nas već plaćaju visoku cijenu, tako da ne očekujemo da će na naš posao trpjeti.”, prenosi seebiz.eu.
McCoy vjeruje da se promjena u ovoj industriji odavno trebala dogoditi i da je dobrodošla.
“Ovo će biti dobro za ljude koji gaje kakao, jer oni trenutačno zarađuju skoro pa ništa. Očekujem da će oni početi zarađivati više,” rekao je.
“U ovom trenutku uzgajivačima odlazi samo sićušni djelić cijene čokolade. Ako će ljudi u Africi i središnjoj Americi imati bolje plaće, onda je ovo dobra stvar.”
Nije samo industrija čokolade dužna brinuti zbog cijene, dodaje.
“Potrošači trebaju znati odakle njihov proizvod dolazi i kako se uzgaja. Poštena trgovina je početak, ali izravna trgovina bila bi još bolja. Iz našeg iskustva, ako odete direktno uzgajivaču, bez posrednika, uzgajivač će dobiti četiri ili pet puta veću cijenu.”