Zanimljivosti

UZINIĆ S HERIĆEM „Sloboda ima ograničenje u dostojanstvu čovjeka“

Mato Uzinić i Salkan Herić

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić danas je posjetio Medžlis islamske zajednice u Dubrovniku i susreo se s dubrovačkim imamom Salkanom ef. Herićem.

Ovo je prvi put da biskup Uzinić posjećuje prostorije islamske zajednice u Dubrovniku, iako je i ranije bilo međureligijskih susreta te dobre međusobne suradnje.

Imam Herić je kazao kako se do sada više puta susretao s biskupom Uzinićem te naglasio važnost susreta u ovom tjednu, kako ga je nazvao, mira, što muslimani izuzetno cijene jer i sami cijene mir, prvo u svojim dušama, pa onda i s ostalim ljudima. Pozdravljajući biskupa kazao je kako on s njim dijeli ono što oni osjećaju na ovim prostorima kao vjerska zajednica koja ima dignitet u ovom Gradu jer su dosta ugradili sami sebe u ovaj grad. Rekao je kako je već skoro 80 godina islamske zajednice u Dubrovniku, te da je to dobar temelj za dalji život i suradnju.

Osvrćući se na nedavne događaje, podsjetio je da se islamska zajednica u Hrvatskoj jasno odredila, te da osuđuje oduzimanje svakog života, istovremeno naglašavajući da i sloboda ima svoja pravila po kojima se treba ponašati.

Kazao je da ljudi koji čine ono što čine u ime islamskog svijeta, nemaju pravo na te postupke koje je nazvao ‘necivilizacijskim’, a kao vrijedan primjer demokratskog, mirnog i dostojanstvenog načina istaknuo je Čečene koji su izišli na glavni trg, održali molitvu i pustili na tisuće crvenih srdaca na koje su napisali ‘Muhamed’, kazavši da su to ‘mehanizmi i to je demokratsko pravo da se bori, a sve drugo islamu je strano, te se moramo ograditi od nečega što nije u duhu islama.’

Biskup Uzinić je istaknuo kako u ovom tjednu kršćani mole za jedinstvo kršćana te kako se to, na neki način, može proširiti i na izgradnju odnosa s drugim vjerskim zajednicama. Ovaj susret nije slučajan ni zbog toga jer su se u svijetu u posljednje vrijeme dogodile stvari koji poremećuju odnose između ovih vjerskih zajednica, i ‘mi jasno trebamo dati do znanja da se ono što se događa ne smije ni na koji način presaditi ovdje. Zajednički se slažemo da je ubojstvo čovjeka zločin, da je to puno veći grijeh protiv Boga i proroka nego li su karikature i slike kojima se vrijeđaju Bog, proroci i kršćanske svetinje. Sloboda, koliko god da je trebamo poštivati, ipak ima svoja ograničenja, a ta ograničenja su prava i dostojanstvo drugog čovjeka. Ono što to prekoračuje prestaje biti sloboda i postaje zloupotreba slobode.’

U pratnji biskupa bili su generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić i pročelnik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

S imamom Herićem predstavnike Dubrovačke biskupije dočekali su novi predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice u Dubrovniku Fehim Vukotić i dosadašnji predsjednik Haris Bilalović.

Ovom prigodom izmijenjeni su i darovi. Imam je biskupu darovao Kur’an i DVD s filmom o islamskoj zajednici u Dubrovniku, a biskup je uzvratio darom monografije Dubrovačke katedrale i DVD-om o prošlogodišnjem Susretu hrvatske katoličke mladeži, te je i zahvalio imamu na njihovoj podršci SKHM-u.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist