Aktualno

UZ PRELET KANADERA OTKRIVEN SPOMENIK Podsjetnik na Goranovu plemenitost, požrtvovnost i ljubav prema bližnjemu

goran komlenac

Godina dana prošla je od tragičnog stradavanja vatrogasca Gorana Komlenca u akciji gašenja požara. Za njega će reći kako je bio jedan od najboljih, srčan, požrtvovan i neustrašiv, istinski profesionalac. U sjećanje na ovog hrabrog čovjeka u ponedjeljak je otkriveno spomen obilježje. Nosi naziv – ‘Trag svjetla’. Smješteno je na strmom i teško pristupačnom terenu između sela Ljubač i Gromača, upravo na mjestu gdje je Goran izgubio život. Događaju je prisustvovalo mnoštvo ljudi, među ostalim vatrogasci iz svih dijelova županije, kao i čelne osobe iz Grada Dubrovnika. Na mjestu njegove pogibije, u zajedništvu s obitelji, rodbinom, prijateljima vatrogascima i svim ljudima dobre volje željelo se Goranu još jednom reći hvala – za hrabrost, plemenitost i požrtvovnost.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović istaknuo je u svom obraćanju kako je Goran na mjestu na kojem su se okupili izgubio bitku sa silom prirode.

-Od toga dana u našim životima ništa nije isto. Kada smo došli k sebi jedina misao koja nam je prolazila kroz glavu je bila da Goranova žrtva ne smije biti uzaludna i da moramo nešto učiniti. I onda Bog ili neka veća sila posloži to sve do kraja. Krasni ljudi uključe se u cijelu ovu priču i dovedu je do kraja s takvim entuzijazmom da nije postojala mogućnost da projekt kojega danas svi vidimo neće biti dovršen, usprkos svim problemima na koje smo nailazili – rekao je te se zahvalio svima onima koji su bili uključeni u izradu i izgradnju spomen obilježja.

spomenik goran komlenac 9

-U budućnosti će generacije i generacije vatrogasaca pohoditi ovo mjesto i sjećati se Gorana u svim njegovim oblicima kao muža, oca i vatrogasca – kazao je Krilanović.

Na otkrivanju spomenika bio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

-Možda bi bolje bilo biti u tišini i možda bi ta tišina više rekla od riječi. Ali moramo se sjetiti Gorana velikog srca. Ima srce kao što ima veliko srce hrvatska vatrogasna obitelj. Dio si obitelji bio, ostao i ostat ćeš zauvijek. Ovaj Trag svjetla nije trag, nije bljesak, ovo je sunce koje će vječno sjati, vatrogasci će to sigurno znati prenositi mnogim generacijama. Neka te uvijek čuvaju anđeli Gorane, neka se ovo nikada više ne dogodi, ne ponovi! Ali da se nikada ne zaboravi! Uvijek ćeš biti dio naše hrvatske vatrogasne obitelji – rekao je Slavko Tucaković.

-Tu smo na mjestu gdje je stradao, na mjestu koje ponosno stoji u Goranu u čast – rekao je Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik DNŽ. Simović se prisjetio Gorana i njegovog osmjeha, po kojem će ga uvijek pamtiti. Poslao je i poruku svim svojim kolegama.

-Goranova hrabrost je bila velika, zato uvijek dođite tu, poklonite se ovom čovjeku, jer njegovo srce je bilo veliko.

Iza Gorana Komlenca ostala je njegova obitelj, supruga Iva te djeca Vito, Ora i Snježana.

-Prošlo je točno godinu dana otkako nas je napustio vrsni profesionalac, ali iznad svega human i plemenit čovjek iznimne životne energije, Goran Komlenac. Osobita toplina, privrženost obitelji, velikodušnost i taj široki osmijeh činili su ga prepoznatljivim i cijenjenim u krugu prijatelja, njegovih kolega i brojnih poznanika. Goran se svom pozivu, davao do krajnjih granica. Zanijemili smo pred njegovom neustrašivosti, srčanosti i profesionalnoj veličini koju je pokazao u kobnim trenutcima koji su na nažalost stajali života. Ovo duboko duhovno i dirljivo spomen obilježje podignuto je ne samo kao trajni znak sjećanja na našeg Gorana nego kao podsjetnik svima nama na važnost i snagu plemenitosti, požrtvovnosti i ljubavi prema bližnjem i svome domu – dirljivo se obratio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te zahvalio Lei Đurović Ruso, Srđanu Todorovskom, pročelnici Pauli Pikunić, Iliji Margaretiću, Luku Musladinu, Ivanu Ragužu i Mariju Papcu iz tvrtke Keops, Antoniju Deranji iz tvrtke Texo Molior, Petru Miletiću i Tomu Kosoviću te gosparu Majkovici koji su sudjelovali u realizaciji spomen obilježja.

spomenik goran komlenac 17 spomenik goran komlenac 8

-Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez Goranove druge obitelji, njegovih vatrogasaca koji su na čelu sa Stjepkom Krilanovićem dali svoj maksimalni trud kako bi do realizacije spomenika došlo – istaknuo je Franković.

Spomenik je otkrila supruga preminulog Iva Komlenac uz prisustvo djece, a blagoslov je uputio fra Stipan Klarić, gvardijan samostana svetog Jeronima u Slanom. Ovaj događaj nadahnutim izvedbama uveličali su Klapa Ragusavechia, Stijepo Gleđ Markos i Goran Karan, a posebne trenutke označili su prelet kanadera tijekom otkrivanja spomenika te kasnije oglašavanje sirena vatrogasnih vozila.
spomenik goran komlenac 13

Inače, spomen obilježje izrađeno je prema projektu arhitektonskog ureda Proto-Arch. Vlasnica i arhitektica ovog ureda rekla je kako je duboko počašćena pozivom na ovaj projekt.

-Moj tim i ja osjećali smo veliku odgovornost i profesionalni izazov s obzirom na tematiku projekta i činjenicu da se radi o stradanju supruga, oca, sina, brata i kolege vatrogasca. Puno smo vremena posvetili traženju glavne misli vodilje za projekt. Unatoč tragediji, htjeli smo prenijeti poruku nade i svjetlosti koju je Goranov plemeniti čin davanja svog života za drugog ostavio na naše živote. Slušajući od obitelji i kolega kakav je Goran bio, htjeli smo da spomen obilježje personificira njegov život koji je bio simbol truda, skromnosti, hrabrosti, požrtvovnosti za obitelj i zajednicu za koju je u konačnici dao ono najsvetije što čovjek može dati, a to je život – rekla je između ostaloga.

-Neka nam ovo spomen obilježje bude mjesto susreta i zajedništva s Goranom na granici između Neba i Zemlje – dodala je te se zahvalila svima na pomoći u realizaciji projekta.

-Trag svjetla je spomen obilježje iz kojeg zrači vjera i snaga, jer Goran, unatoč tragediji ostavlja, trag svjetlosti u svima nama svojim primjerom požrtvovnosti davanja svog života za drugog – zaključila je.
Goran Komlenac punim je srcem živio poziv vatrogastva koji počiva na dva važna temelja, a to su ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Bio je vatrogasac s 21. godinom iskustva. Pobjeđivao je u najtežim vježbama i natjecanjima. Bio je jedan od najboljih, dobar čovjek, dobar roditelj, uvijek s osmijehom na licu. Živio je spašavajući ljudske živote i imovinu brinući o svojoj obitelji, supruzi i djeci. Svojim je vedrim duhom, stavom i plemenitošću ostavljao trag gdje god je dolazio. Njegov život nije bio tek bljesak, njegov život ostavio je trag svjetla u svima nama. Svaki ovaj kamen priča priču o Goranovom životu koji je polako i mukotrpno gradio do samoga kraja i čina požrtvovnosti na putu u vječnost. ‘Idem naprijed’ među posljednjim su riječima koje je uputio svojim kolegama.

spomenik goran komlenac 24

goran komlenac spomenik
Foto Grad Dubrovnik

 

Foto DuList

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist