Zanimljivosti

Uz pomoć začina smanjite prekomjeran unos soli

shutterstock 59530873 Josh

Mnogi od nas svakodnevno u organizam unose preveliku količinu soli, a da toga vjerojatno nisu ni svjesni.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prosječan dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu ne bi trebao biti veći od 5 g (prstohvat sadrži 0,5 g kuhinjske soli, a vrhom noža prosječno zahvatimo 0,25g). Prosječan dnevni unos kuhinjske soli odraslih osoba u Hrvatskoj iznosi čak 11,6 g što je više nego dvostruko više od preporučenog prema SZO, a veći dio je zapravo skriven u gotovoj ili polugotovoj hrani, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prekomjerni unos soli uzrokuje zadržavanje tekućine u organizmu što može uzrokovati vrtoglavicu i oticanje nogu, a može uzrokovati i povišeni krvni tlak koji pak povećava rizik od srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti.

Kako bi smanjili unos soli u svojoj prehrani izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli kao što su: suhomesnati proizvodi, grickalice (čips, smoki, štapići), „brza hrana“ (pizza, hamburger), kruh i pekarski proizvodi, tvrdi sirevi, sirni namazi, industrijski obrađena smrznuta hrana, konzervirano voće i povrće, gotovi umaci. Pri pripremanju hrane koristite začine umjesto soli i time smanjite njen unos i otkrijte nove okuse.

Treba istaknuti kako se prije dva dana obilježio dan „Više bilja, manje soli“ kojem je cilj skrenuti pažnju na preveliku količinu soli koju svakodnevno unosimo.

Izvor: www.hzjz.hr

 

zacini tablica

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1931. Umro znameniti povjesničar Antun Vučetić

Dulist

Sretan rođendan našoj glumici Perici Martinović!

Dulist

IZ KONAVOSKOG ZAVIČAJNOG MUZEJA POZIVAJU Nahranite naše bubice listićima murve!

Dulist