Zanimljivosti

Uz Neretvu žive brojne vrste ptica

ptice promatra 03

Zimsko prebrojavanje ptica je u tijeku, a djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom – ornitološkom postajom Metković na taj način obilježavaju svjetski Dan vlažnih staništa.

U sklopu akcije "Europskog prebrojavanja ptica močvarica 2013." prebrojavanje se provodilo uz stručno vodstvo gosp. Bariše Ilića, voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva te suradnika Zavoda za Ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Lokacija prebrojavanja bilo je područje delte Neretve, iznimno važno područje za ptice, koje je u sklopu obuhvata Nacionalne ekološke mreže.

Cilj akcije je u konačnici prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. Ovaj događaj organizira se svake godine u zimskom periodu jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta, u svrhu popularizacije i zaštite prirode na mnogim lokacijama.

Prebrojavanje se odvijalo na nekoliko lokacija u području doline Neretve: posebni ihtiološko-ornitološki rezervati Prud, Orepak i Pod Gredom, zatim područje ekološke mreže Ušće Neretve, značajni krajobraz Modro oko i jezero uz naselje Desne te jezero Kuti u Zažablju.

U ovom tradicionalnom prebrojavanju, samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača svake godine, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.

Tijekom prebrojavanja na području posebnih rezervata Prud, Orepak i Pod Gredom najbrojnije su bile sljedeće vrste: siva vrana, kokošica, mlakuša, čavka, liska, mali gnjurac i svraka.
Na području Ušće Neretve najbrojnije su bile sljedeće vrste: kržulja, zviždara, riječni galeb, veliki vranac i galeb klaukavac.
Tijekom prebrojavanja na području značajnog krajobraza Modro oko i jezero uz naselje Desne evidentirane su sljedeće vrste: suri orao, jastreb, eja močvarica i škanjac, dok su na području jezera Kuti u Zažablju najbrojnije su bile sljedeće vrste: siva vrana, mali vranac, liska i mali gnjurac.
 

Pročitajte još

Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist