Aktualno

UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA Otvorena izložba o školskom brodu ‘Jadran’

palaca sponza izlozba skolski brod jadran 9

U atriju palače Sponza u Dubrovniku otvorena je danas izložba o školskom brodu “Jadran”. Uz autore Ljubomira Radića, ravnatelja Hrvatski pomorski muzej Split i Mateja Gabrila, ravnatelja Muzej Domovinskog rata u Splitu / Homeland War Museum in Split okupljenima se obratio Mato Frankovic, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, a izložbu je otvorio nekadašnji zapovjednik “Jadrana”, kapetan bojnog broda Stjepan Bernadić. Otvorenju je nazočio i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general Marijan Mareković.

Izložba je dio programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i ostaje otvorena do 11. prosinca.

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada, danas je u palači Sponza otvorena izložba “Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“ , a otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Otvorenju je nazočio i saborski zastupnik Andro Krstulović Opara, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a uz njega prigodnim govorima obratili su se i autori izložbe Ljubomir Radić i Matej Gabrilo, kao i jedan od kapetana školskog broda Jadran, Stjepan Bernardić.

Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti. Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1990. godine kada je odveden na remont u Tivat više se nije vratio u Hrvatsku jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku š/b “Jadran“ u njegovu matičnu luku – Split.

Izvor/Foto: Grad Dubrovnik; Hrvatski pomorski muzej Split

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist