Aktualno

UZ 700. OBLJETNICU MALE BRAĆE Adam i Eva na ljekarničkim vrčevima

adam eva 007

U povijesnoj jezgri Dubrovnika na javnim i privatnim zgradama nalazi se mnogo
kamenih maskerona.

Dva posebno velika nalaze se u Malom klaustru Male braće. Maskeron koji se nalazi na zidu franjevačke crkve na stradunu, kod donjih vrata, jedan je od poznatijih u gradu. S njim se, kako to turistički vodiči pričaju gostima, povezuju razne legende, tako da taj kameni ukrasni i funkcionalni dio crkve na fotografijama turista putuje širom svijeta. Maskeroni naslikani na apotekarskim vrčevima također nisu rijetkost. Ljekarna Male braće posjeduje dva takva vrča s maskeronima koji su naslikani na njihovim izljevnim dijelovima.

Maskeroni međutim plijene pozornost promatrača ne samo radi slika na njihovim vrhovima, nego više stoga što su na njima prikazani biblijski likovi s početka svijeta. Na jednom je naslikan Adam, a na drugom Eva. Treba reći da su likovi Adama i Eve na apotekarskim posudama vrlo čest motiv, goli ili obučeni, i da se uglavnom pojavljuju zajedno. Prikazuju se goli s jabukom, znakom da su jeli sa ‘zabranjenog stabla’, ili pak u trenutku izgona iz raja, gdje se
prikazuju obučeni, odnosno (što se simbolički sugerira) već svjesni da su prekršili Božju zapovijed. Dva vrča ljekarne Male braće s maskeronima prikazuju pojedinačno naslikane likove Adama i Eve. Ovakva kombinacija, da se Adam i Eva prikazuju pojedinačno na ljekarničkoj majolici s vrčevima, vrlo je rijetka. Naravno, i ovdje je riječ o simbolici, koja se može tumačiti na najmanje dva načina. Jedno tumačenje može biti, na primjer, da su prvi ljudi pili zabranjeni ‘nektar’ iz vrčeva koje drže u rukama, i tako prekršili Božju zapovijed, pa su zato prikazani obučeni, što je znak da su spoznali grijeh, kojeg su počinili protiv Stvoritelja. Ovo tumačenje blisko je biblijskoj egzegezi.

Drugo, također egzegetski sasvim prihvatljivo tumačenje, u koje se može uklopiti i ljekarnički vid, može govoriti o tome da su Adam i Eva, na ovim ljekarničkim vrčevima prikazani obučeni i svjesni grijeha, te su zbog grijeha bolesni i trebaju lijek, pa zato u rukama drže vrčeve u kojima su ljekovi. Treba pri tom napomenuti da, o ‘jabuci’ koja
se s prvim ljudima u običnom govoru tako često povezuje, te na ljekarničkim stojnicama i umjetničkim slikama prikazuje, u Bibliji nema ni riječi. U svakom slučaju, rijetke i možda jedinstvene, slike Adama i Eve na dvije ljekarničke posude ljekarne Male braće potvrđuju biblijsku poruku da je bolest posljedica istočnoga grijeha. A to što se ne zna što je pio Adam, a što Eva, i nije posebno važno. Činjenica je da su ovi apotekarski vrčevi služili za čuvanje tekućih ljekovitih pripravaka. Nije međutim poznato porijeklo ovih vrčeva.

Pročitajte još

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist