Aktualno

UTRKA ZA ŠEFA DORH-A Evo što Dragičević i Wagner planiraju ako pobjede

dorh

Vlada Republike Hrvatske objavila je životopise i programe kandidata za Glavnog državnog odvjetnika. Sve kandidature, njih četiri, su pravovaljane, a sada se više zna i o programima kandidata i što bi mijenjali u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Podsjetimo, u utrci za čelno mjesto DORH-a su i dva Dubrovčanina, odvjetnik Mladen Dragičević i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, koji su se za istu funkciju prijavili i 2020. godine.

Budući planovi Mladena Dragičevića uključuju angažman vanjskih stručnjaka iz svih relevantnih područja prakse, pravnika, odvjetnika, forenzičara, revizora, poreznih savjetnika i dr.

– Njihovim doprinosom u vidu višegodišnje prakse u realnom sektoru pridonijelo bi se brzini i uspješnosti rješavanja predmeta od strane Državnog odvjetništva – smatra Dragičević te predlaže da se u državnim odvjetništvima osnuju posebne skupine tužitelja koje bi se bavile rješavanjem posebnih vrsta kriminala.

– Cilj je uspostavljanje timova za kaznena djela protiv života i tijela, timova za kaznena djela protiv gospodarstva itd., što bi dovelo do racionalizacije postojećih stručnih kadrova, povećanja efikasnosti njihovog rada i veće kompetentnosti za rješavanje pojedinih predmeta – pojašnjava Dragičević.

Nikše Wagnera pak smatra da je važnije ulagati u visokomotivirane i stručne kadrove nego u poslovne prostore i opremu.

– Glavni državni odvjetnik ne treba se svidjeti svima, ali ne smije niti bježati od javnosti i zatvoriti se u svoj ured u uvjerenju kako će lakše ‘preživjeti’ mandat – smatra Wagner.

Wagner također sugerira da se državni odvjetnici posebno educiraju za istraživanje imovinske koristi.

– Umjesto zapošljavanja tzv. financijskih stručnjaka, jer će se teško zaposliti osobe sa stručnim iskustvom, puno je ekonomičnije i lakše provesti specifičnu edukaciju državnoodvjetničkih dužnosnika i na općinskoj, a ne samo na županijskoj razini te one koji se bave gospodarskim i organiziranim kriminalitetom usko povezati s Poreznom upravom, Uredom za sprječavanje pranja novca, Državnim uredom za reviziju, itd. Istraživanje imovinske koristi je jako važna, nezaobilazna aktivnost kojoj svi u službi trebaju biti posvećeni, a ne samo navodni ‘stručnjaci’. U tom segmentu loše stojimo i to se treba popraviti – navodi Wagner.

Inače, svi kandidati smatraju da bi trebalo suziti krug kaznenih djela na kojima bi trebao raditi USKOK, odnosno da taj elitni tužiteljski ured doista rješava samo najteže slučajeve korupcije i organiziranog kriminala.

Životopise i programe svih kandidata možete pogledati OVDJE.

Foto: DORH

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist