Politika

USVOJEN UPU SUĐURĐA Postignuto je suglasje na otoku!

sudjuradj sipan 37

Gradski vijećnici usvajaju Urbanistički plan uređenja naselja Suđurađ. Uvodno je nadležni pročelnik Božo Benić rekao kako je prijedlog Urbanističkog plana naselja Suđurađ izrađen na temelju smjernica konzervatorske podloge i krajobrazne studije.
Ispred izrađivača plana, Zrinka Rudež iz tvrtke Urbanizam Dubrovnik napomenula je kako je konačni prijedlog prošao svu zakonsku proceduru. Obuhvat plana, sukladno odluci o izradi UPU-a, zahvaća 32 hektara kopnenog dijela, a u obuhvatu su i četiri zaseoka, dok na morski dio ide 14 hektara.
-Mi smo prilikom definiranja koncepta prostornog uređenja, vodili računa da u kompoziciji, odnosno uvjetima uređenja bude na određeni način zorno prikazan način na koji mislimo izvršiti rekonstrukciju visoko vrijedne spomeničke baštine, a s druge strane kako graditi u neizgrađenim dijelovima da ne narušava sliku naselja – istaknula je Rudež. Istaknula je kako se ukinuo pojam prizemlja, kata i potkrovlja kao obilježja katnosti. Uvedena je novost te se govori samo o nadzemnim etažama (suteren je nadzemna etaža) da se ne bi prilikom projektiranja i špekulantskih poduhvata, objasnila je Rudež, počeo pojavljivati veći broj etaža nego što je predviđen.
Rudež je rekla kako je bila vrlo intenzivna komunikacija s mještanima koji su bili jako zainteresirani.
Istaknula je kako je bila pokrenuta i peticija oko rekonstrukcije luke.
Rekla je kako je plan rađen s velikim trudom, s velikim brojem suradnika i s puno ljubavi.
-Nije sve u novcu – zaključila je.
Vijećnik Đuro Capor objasnio je amandman stranke Srđ je Grad.
-Nije fer nakon javne rasprave 2020. prozvati ljude s otoka koji se brinu za razvoj svog otoka, prozivati s nekim ljudima sa strane koji vide Suđurađ kao arkadiju. To nije bilo tako. Ti ljudi puno više brinu za mjesto nego što su to brinuli autori ovog plana – rekao je Capor te dodao kako je konzervatorska pologa pokazala kako su izrađivači podcijenili vrijednost prostora.
-Taj smjer razvoja je uvreda za stanovnike. I danas ukazujemo da je pogrešno i krivo 2024. planirati konzumiranje svih građevinskih područja koje je Dubravka Šuica prenamijenila u građevinska područja. Šokiran volumenom novoplanirane gradnje, pitao sam na javnoj raspravi izrađivače koliki se to volumen izgradnje planira. Rekli su mi tada da se radi o povećanju od 200 posto – rekao je između ostalog Capor koji smatra kako plan danas ne bi trebalo usvojiti.
-Ako već odlučite izglasavati ovaj UPU, ona nemojte dopuštati ravne krovove – rekao je Capor.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je UPU dokument koji se dugo izrađuje i usklađuje sa željama stanovnika Suđurđa.
-Mi smo ga nekoliko puta i povlačili, događali su se i prosvjedi. Kada su postili suglasje i jedni, i drugi, i treći, i četvrti, kad sad imamo apsolutnu sinergiju onih koji tamo žive, s druge strane imamo vas koji niste za. Ako smo dobili suglasnost konzervatora i ministarstva, imamo gotovo 100-postotnu suglasnost stanovnika… – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je dobio poziv Mjesnog odbora s pitanjem zašto to radi, nakon što je plan povukao s prošle sjednice.
-Predlagali smo da tu bude i marina, a oni su to odbacili. Predlagali smo i pumpu jer smo smatrali da je to bitno za otok – dodao je.
-Prihvatili smo želju stanovnika. Išli smo u maksimalnu participaciju građana i slušanja onoga što oni žele – rekao je dalje gradonačelnik te dodao kako se ovdje nije išlo na korist nikome, osim onima koji tamo žive 365 dana u godini.
Zrinka Rudež rekla je kako odgovara kao struka, a ne politika.
-Bez da ikoga branim, ali u interesu istine želim obrazložiti tezu o povećanju 200 posto građevinskog područja. Sjećam se da je 2005. godine, kad je prvi povijesni PPU Dubrovnika donesen, u tom trenutku bila primijenjena Uredba Vlade RH koju su morale ispoštovati sve jedinice lokalne i regionalne samouprave. Baza za izradu novog PP bio je PP bivše Općine Dubrovnik. Uredba Vlade propisala je rigorozne mjere, a to je da se građevinska područja naselja koja nisu konzumirana više od 50 posto moraju smanjiti za 30 posto – rekla je te napomenula kako se tada građevinsko područje Suđurđa drastično smanjilo.
-Građevinsko područje sad se nije povećalo već je ostalo u granicama iz 2005. – rekla je.
Vijećnik Capor replicirao je gradonačelniku.
-Upravo je Mjesni odbor 2020. podržavao on što nisu podržavali građani – rekao je Capor.
Vijećnica Olga Muratti napomenula je kako je postignuto suglasje onih koji tamo žive te da je to jedino važno, a s tim se složio i Maro Kristić koji smatra da se ne treba limitirati razvoj na području na kojem on svakako nedostaje.

Plan je usvojen većinom glasova.

Pročitajte još

NOVA GRADNJA POVIŠE FINE Vlahušić traži javnu garažu koju je sam izbrisao iz GUP-a

VIJEĆNICI O POVEĆANJU PLAĆE GRADONAČELNIKA ‘Ako ima za velike, dajmo i za potrebite’

Andrea Falkoni Račić

UMJESTO IVANE ŠEPAK Karlo Gjurašić novi gradski vijećnik