Politika

USUSRET NOVOJ SJEDNICI Poskupljenje komunalne naknade je tek početak?

Online sjednica Gradskog Vijeca 8

Građane Dubrovnika očekuje poskupljenje komunalne naknade za 25 posto! Prvi je na tu temu progovorio nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić ususret sjednici Gradskog vijeća, koja se održava 21. listopada, a na kojoj bi se trebalo izglasati poskupljenje. No, gradonačelnik Mato Franković i njegova gradska uprava to poskupljenje pokušavaju umanjiti. Vlahušića prozivaju za neistine te tvrde kako će, unatoč poskupljenju, dubrovačka komunalna naknada i dalje biti najniža među većinom gradova koji svojim obilježjima i značajem odgovaraju Dubrovniku. No, vijećnik Vlahušić, ali i dio vijećnika s kojima smo razgovarali ne slaže se s poskupljenjem.
—U obrazloženju Odluke piše da je inflacija u protekle četiri godine visoka, kao da građani Dubrovnika ne znaju kolike su cijene hrane, grijanja, svih računa koje svakodnevno plaćaju. Nije napravljena analiza ušteda, kao ni novi načini prihoda kako bi građanima Dubrovnika u ovim kriznim vremenima olakšali život. Na sjednici ću biti protiv povećanja komunalne naknade i pozvati sve gradske vijećnike da istu ne usvoje, jer postoje brojni drugi modeli povećanja proračuna – smatra vijećnik Andro Vlahušić.

Vlahušić: Gradonačelnik postaje Superhik
Politiku Mata Frankovića i HDZ-a pred parlamentarne i europske izbore nazvao je čudnom.
— Želi zatvoriti privatni smještaj ne samo u Dubrovniku nego poziva i druge hrvatske gradove da se povedu za ovom spasonosnom revolucionarnom idejom. Podiže komunalnu naknadu svim građanima, pa i najsiromašnijima. Istovremeno s četrdeset milijuna kuna nagrađuje sebi bliske agencije, a ne govori o velikim poduzetnicima u dubrovačkom turizmu koji ostvaruju ekstraprofit na radu stranih radnika i položajnoj renti Dubrovnika. Privatni smještaj u cijelosti zapošljava domaću čeljad, članove obitelji, prijatelje i susjede, građane Dubrovnika. Mato Franković postaje lokalni Superhik iz romana Alana Forda, koji uzima siromašnima da bi dao bogatima. Očito smatra da takvim postupcima povećava svoju i političku popularnost HDZ-a te je uvjeren da će ih u cijelosti podržati njegovi koalicijski partneri u Gradskome vijeću – istaknuo je između ostaloga u priopćenju za javnost gradski vijećnik.

Ne treba nam prirez, povećavamo komunalnu naknadu
O poskupljenju komunalne naknade, ali i ostalim točkama dnevnog reda nove redovne sjednice Gradskog vijeća razgovarali smo i s vijećnikom stranke Srđ je Grad Đurom Caporom, vijećnicom SDP-a Anitom Bonačić Obradović te vijećnicom HSU-a Olgom Muratti. Đuro Capor najprije se osvrnuo na dan održavanja same sjednice. Ona se, naime, održava u subotu.
—Znakovit je termin same sjednice, koju prvi put imamo subotom. Očito je da je u natrpanom kalendaru gradonačelnika Frankovića subota jedina slobodna između rasprave u Saboru u petak i nastupa u emisiji Nedjeljom u 2 te nas je odlučio sazvati u subotu. Gradonačelnik je u nekoj nacionalnoj kampanji za parlamentarne izbore te sve drugo, poput sjednice Gradskog vijeća pada u drugi plan – smatra Capor. Na sjednici će se, osim o poskupljenju komunalne naknade raspravljati i o izvješću o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine, ali i o rebalansu proračuna.
—Kada gradonačelnik nastupa za nacionalne medije, uvijek se potrudi dati lekcije kako to treba raditi i gradskoj upravi Zagreba, Splita kad npr. govori o tome kako nije u Dubrovniku potrebno povećavati prirez i kako Dubrovnik može bez tih prihoda, a onda vidimo da nas na ovoj sjednici čeka povećanje komunalne naknade za 25 posto. Time Grad Dubrovnik pokušava nadoknaditi prihode u proračunu koji mu trebaju da, između ostaloga, vrati sve kredite koje je u mandatu Mata Frankovića podigao. Očito da imamo problema s vraćanjem čak i onih nepovratnih zajmova koje smo dobili od Ministarstva financija i čiji se povrat već nekoliko puta odgađao – iznosi nam Capor. Naglašava kako je očito da Grad Dubrovnik mora pronaći načina za povećati prihode, što se ovog puta radi kroz komunalnu naknadu.
—Na sličan način je bila i odluka o davanju javnih površina i gradskih prostora u zakup koja se nije mijenjala godinama te je na kraju dovela do toga da je Grad ubirao znatno manje prihode nego što su dobivali ljudi koji privatno iznajmljuju. Grad bi mogao puno bolje gospodariti visinom komunalne naknade, a ne da se odjednom najavljuje povećanje, a ništa se četiri godine po tom pitanju nije mijenjalo – ističe Capor te naglašava kako vijećnici Srđ je Grad neće podržati povećanje komunalne naknade u ovom obliku.
—Smatram da bi trebalo puno bolje obrazložiti odluku te bi na godišnjoj osnovi povećanje trebalo pratiti stopu inflacije. U tom smislu mora odluka biti pripremljena i argumentirana, a ne da imamo ovakve neuravnotežene izjave koje se tiču prihoda od prireza, koji kao Gradu Dubrovniku nisu potrebni, a onda imamo primjer prihoda od komunalne naknade koji se pokušavaju zaračunati unatrag za četiri protekle godine unutar kojih se ništa po tom pitanju nije mijenjalo – objašnjava naš sugovornik. Pitali smo i misli li da će i druge usluge Grada poskupiti, poput primjerice vode. Svi znamo da nas s novim sustavom gospodarenja otpadom čeka i novi cjenik Čistoće. Pokazi su već poskupili…
— Vjerojatno hoće, stopa inflacije na nacionalnoj razini je povećana na iznad 8 posto pa će zasigurno i druga poskupljenja uslijediti – mišljenja je vijećnik Capor.

‘Stvori problem da se možeš pohvaliti kako si ga riješio’
Dotaknuli smo se i izvješća o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine.
— Mi kao i do sada nećemo podržati izvješće o radu gradonačelnika – rekao je jasno te dodao kako cijelo vrijeme svog mandata gradonačelnik provodi politiku u stilu: stvori problem da bi se mogao pohvaliti da si problem riješio.
— Stvori nered s GUP-om pa onda najavljuje da će smanjivati apartmanizaciju. Raskine koncesiju s karićarima na Pločama pa građani nemaju 10 mjeseci opskrbu. Model rada Frankovića jest stvori problem da bi se mogao pohvaliti da si problem riješio – zaključuje Đuro Capor.

Život u Dubrovniku je skuplji nego drugdje
I vijećnica SDP-a Anita Bonačić Obradović osvrnula se na gradonačelnikovo izvješće.
— Tu postoji problem na kojega uvijek ukazujemo, a to je da on tu ne govori o projektima i svome radu u prvih šest mjeseci tekuće godine nego o 60 projekata, uključujući i one koji su napravljeni prije godinu, čak i dvije, ali i one koji će se tek odrađivati. No, to je izvješće o radu gradonačelnika od siječnja do kraja lipnja tekuće godine!. Uvijek imam osjećaj kao da želi prikazati neki veliki rad i populistički djelovati. Na to uvijek upozoravam – ističe Bonačić Obradović. Kad je pak riječ o povećanju komunalne naknade, smatra kako to nije u redu jer se prelijeva na grbaču građana.
—Povećanje proračuna ide na grbaču građana. Jest to povećanje s 0.80 na jedan euro, ali to je po kvadratu i ne zahvaća samo gospodarstvenike, nego i građane. Gradonačelnik je to usporedio s drugim gradovima te ističe kako će i s ovim povećanjem Grad imati nižu naknadu, ali život u tim drugim gradovima nije skup kao što je skup u Dubrovniku. Ide s poskupljenjima, a od građana uzima apartmane, jedini izvor prihoda. Ako im se to oduzme, ne znam kako će naši sugrađani živjeti – mišljenja je vijećnica SDP-a. I dok iz Grada Dubrovnika ovo povećanje pokušavaju umanjiti, Bonačić Obradović naglašava kako ono nije zanemarivo.
—To je poskupljenje od 25 posto u doba inflacije! – ističe. Na pitanje možemo li očekivati i druga poskupljenja usluga, odgovara potvrdno.
—Sigurno će poskupljivati sve. Samo će oni to strateški napraviti korak po korak, ali će sigurno sve poskupljivati. Inflacija je tu, vidimo kolike su cijene mlijeka i jaja, a došli smo do toga da je grah skuplji od mesa. U doba inflacije povećavati ovu naknadu sugrađanima, uistinu je suludo i to je dokaz da ili ne zna što radi ili ima loše savjetnike. Taj dio ne možemo podržati – kategorična je gradska vijećnica.

Treba zaštititi najugroženije
Vijećnica Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti ističe kako sve poskupljuje te rastu troškovi života.
—Inflacija je prisutna i ne možemo ni očekivati da sve stoji na postojećim cijenama. Međutim, mene zanima jesu li ugrađeni mehanizmi zaštite standarda najugroženijih. I za to ću tražiti i obrazloženje. Naravno, ovdje prvenstveno mislim na umirovljenike, ali i na ostale ugrožene skupine. Ne mogu biti protiv povećanja cijena u načelu jer je činjenica da nam je apsolutno sve poskupilo. Zašto je to tako, to je dublji problem od Grada Dubrovnika, ali očekujem od Grada Dubrovnika da ugradi mehanizme koji će zaštititi one najugroženije – mišljenja je Olga Muratti. Na pitanje možemo li očekivati daljnja poskupljenja, rekla je kako ne bi voljela da do toga dođe.
—Tu je problem s nacionalne, da ne kažem sa svjetske razne. Ne znam znaju li dati odgovor na to pitanje stručnjaci, a ne ja. Bojim se da će se nešto slično događati. Nemam saznanja o tome, ali čini mi se da sve ide u tom smjeru. Zato se i borimo da se na neki način zaštite umirovljenici i njihov standard, koji je uistinu ugrožen. Sve je više siromaštva te se pokušavamo domoći dodatnih mjera kojima bismo im pomogli jer je činjenica da je sve poskupilo – ističe Muratti te napominje kako nikakvo poskupljenje ne raduje, ali da je ono očito nužno.

OBJAŠNJENJE GRADA DUBROVNIKA
Sve je poskupilo…
Dosadašnja vrijednost boda komunalne naknade iznosila je 0,80 eura po metru četvornom. Ako vijećnici usvoje povećanje, vrijednost boda bit će 1 euro po metru četvornom.
—Rast cijena dobara i usluga utječe na sve sektore pa je tako u proteklom razdoblju zabilježen značajan porast troškova materijala, energenata i radne snage koji su povezani s održavanjem komunalne infrastrukture. (Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna stopa inflacije od siječnja 2019. do svibnja 2023. iznosila je 24,3 posto) – objašnjenje je Gradske uprave za ovo poskupljenje od 25 posto.

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist