Aktualno

Ustavni sud: Referendum će se održati!

shutterstock 64610497

Suci Ustavnog suda jučer su se sastali na radnom sastanku koji je završen danas, a odluka koju su donijeli kaže: 1. prosinca građani Hrvatske izlaze na referendum o braku.

Ustavni sud nakon dva dana završio je konzultacije te nedvosmisleno odlučio da ne postoji osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referenduma o braku, 1. prosinca ove godine, piše dnevnik.hr

Suci Ustavnog suda objavili su odluku, dodavši kako će uz priopćenje objaviti i sva pravna pojašnjenja i tumačenja pitanja koja se proteklih dana polemiziraju u javnosti.

Podsjetimo, Ustavnom sudu proteklih su dana pristigla tri prijedloga građana kojima se traži ocjena ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma te ocjena ustavnosti sadržaja samog referendumskog pitanja.

Među ustavnim sucima ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma.
Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj.

Drugi su pak tumačili da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana, jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Podijeljena su mišljenja i oko toga može li brak uopće biti dio ustavne materije, budući da je već definiran zakonom.
Takve nedoumice o 'hijerarhiji propisa' jedan je ustavni sudac neslužbeno nazvao smiješnima, tumačeći da građani u Ustav mogu staviti što ih je volja.

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist