Aktualno

USPROTIVIO SE I AIRBNB Smanjite suglasnost suvlasnika sa 80 na 51 posto!

apartmani

Nisu privatni iznajmljivači jedini koji su se usprotivili predloženom zakonskom rješenju kratkoročnog iznajmljivanja na način da se za iznajmljivanje stana u stambenoj zgradi treba ishoditi suglasnost 80 posto suvlasnika. Uz to je nužna i suglasnost stanara s kojima stan koji se planira izdavati direktno graniči. Internetskim platformama za iznajmljivanje takvo je rješenje također neprihvatljivo. Logično jer im direktno utječe na posao, odnosno znatno smanjuje broj potencijalnih korisnika, posljedično i dobit.
Predstavnici jedne od najpoznatijih i najkorištenijih takvih platformi, uz Booking.com, Airbnb-a izjasnili su se na sastanku s čelnicima saborskog Odbora za turizam kako se ne slažu s tako visokim postotkom, te predlažu da se tih 80 posto smanji na 51 posto.
Iz Airbnb-a su iskazali spremnost na suradnju s nadležnim hrvatskim tijelima po pitanju kontrole kratkoročnog najma, te su čak predložili uspostavu besplatnog nacionalnog sustava registriranja svih iznajmljivača i razmjenu podataka o iznajmljivačima sa svoje platforme. Sve u skladu s Europskom redbom za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja. Međutim imaju više primjedbi na aktualne zakonske prijedloge. Osim previsokog postotka suglasnosti kritizirali su nerazlikovanje kratkoročnog iznajmljivanja građana od iznajmljivanja kao biznisa, odnosno poslovne djelatnosti te predložili uvođenje praga za kategorizaciju poslovnog iznajmljivanja počevši od tri i više stambenih jedinica.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

U Dubrovniku održan međunarodni skup u spomen na profesora Marka Petraka

Dulist

NAJMLAĐI DUBROVAČKI BRANITELJ Vijenci i svijeće u znak sjećanja na Josipa Zvona

Dulist

Trebate novi kućanski aparat? Sada je pravi trenutak – evo i zašto

Dulist.hr