Kultura

‘USPJEŠNE ROMKINJE U EUROPI’ Obrazovanje je jedini put ka uspjehu

uspjesne romkinje3

„Uspješne Romkinje u Europi“ naziv je projekta koji je u četvrtak navečer predstavljen u čitaonici Narodne knjižnice Grad u organizaciji Udruge Romski putevi – Romane droma iz Zagreba i Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik.

Program je obuhvatio prikazivanje filma „Reci NE dogovorenim brakovima“, čitanje romske poezije te tribinu i svjedočanstva triju uspješnih Romkinja – socijalne pedagoginje iz Zagreba Adalete e Dinasi, Marije Aleksandrović iz Novog Sada koju su novinari popularno prozvali Pepeljuga iz Ciglane te ravnateljice Sektora za jednake mogućnosti iz Skoplja Mirdite Saliu.

Romska populacija općenito je diskriminirana, a žene pogotovo. Saliu ističe kako su žene dvojno diskriminirane i to najprije u obitelji, a potom i van kuće, u institucijama kao na primjer kada trebaju ostavriti prava poput zdravstvene zaštite ili izdavanja dokumenata. Obrazovanje se nameće kao najbolji izbor i jedini put ka uspjehu.

Iako Romska kultura nema institucionalnu memoriju, već kolektivnu memoriju te se sve prenosi usmenom predajom neosporno je kako im je folklor u krvi, a Dinasi zaključuje kako su Romi pokretači glazbe u svijetu.

Također predstavljena je i izložba 12 fotografija uspješnih Romkinja koja je 2012. godine izdana u formi kalendara, a prikazane su: kraljica romske glazbe Esma Redžepova, književnice Bronislava Papusza Wajs, Luminita Cioaba i Elena (Ilona) Lackova, profesorica glazbe i multiinstrumentalistica Bajsa Arifovska, magistra farmacije Nura Ismailovska, pravnica Žaklina Durmiš, istraživačica romskog kulturnog blaga Jelena Jovanović, doktorica znanosti Lilyana Zhelnova Kovatcheva, magistrica književnosti Marija Aleksandrović, ravnateljice Sektora za jednake mogućnosti iz Skoplja Mirdita Saliu i učiteljica razredne nastave Natalija Ignac.

Projekt je organiziran povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. rujna, a s ciljem povećanja tolerancije kako preme romskoj populaciji tako i prema drugim nacionalnim  manjinama različitih  kultura, običaja i  vjerovanja.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist