Zanimljivosti

USPJEŠNE RADIONICE Čak 1500 učenika upoznalo se s ‘Ljepotom fizike’!

ljepota fizike00

Završena je petodnevna manifestacija ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ koja se od 16. do 20. travnja održavala u Lazaretima u okviru dana fizike u Dubrovniku.

Prva manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj obuhvaćala je radionice s pokusima iz fizike iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike za učenike osnovnih škola, a uključile su se i srednje škole. Radionice je osmislio predsjednik Udruge za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’, Hrvoje Mesić koji je zajedno sa studentima fizike s PMF-a dubrovačkim učenicima pokazao brojne ‘čarolije’ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike dok su učenici sami, pod njihovim nadzorom, izvoditli konkretne pokuse i eksperimente.

U programu ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sudjelovali su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić, ‘Lapad’, ‘Marin Držić’, ‘Marin Getaldić’, ‘Mokošica’,’Župa Dubrovačka’ i ‘Antun Masle’ te učenici Dubrovačke privatne gimnazije, Gimnazije Dubrovnik i Pomorsko – tehničke škole kao i članovi Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Ukupno oko 1500 učenika upoznalo se s ljepotama fizike kroz radionice. Manifestacija je nadmašila sva očekivanja, a želja organizatora je da postane tradicionalnom.

Manifestaciju „Ljepota fizike, Betinim stopama“ organizirale su Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“ iz Zagreba te Institutom za fiziku, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung. Program je dijelom bio posvećen i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist