Aktualno

USPJEŠNA GODINA Zračna luka Dubrovnik približila se ‘magičnoj brojci’ od 3 milijuna putnika

zld003

Zračna luka Dubrovnik broji još jednu uspješnu poslovnu godinu. ‘U zadnjih pet godina praktički je duplirala svoj promet’, rekao Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik na predstavljanju rezultata za 2019. godinu. Zračna luka Dubrovnika do kraja ove godine ostvarit će 2 milijuna i 900 tisuća putnika.
-Približit ćemo se magičnoj brojci od 3 milijuna putnika što smatram iznimnim uspjehom. U planu je za ovu godinu bilo povećanje od 5 posto u odnosu na 2018. godinu. Međutim, mi smo na koncu ove godine došli do povećanja od 13 posto – rekao je Luetić. Dodaje kako je u sklopu projekta ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ sredinom ožujka otvorena u potpunosti obnovljena uzletno-sletna staza.

-Radili smo je u fazama, imali smo nekoliko otkaza i preusmjerenja letova prema drugim zračnim lukama. Na koncu smo je uspjeli obnoviti bez da smo iti jednog dana službeno zatvorili zračnu luku. Pista je u punoj dužini otvorena polovicom ožujka – ističe Luetić. Spomenuo je i kako je napravljeno proširenje parkirnih pozicija te ih je sad 26 za velike zrakoplove. Isto tako, napravljeno je povećanje za poslovno zrakoplovstvo. Naime, u funkciji je novih 20 pozicija za veće i manje zrakoplove, a napravljen je, među ostalim, terminal za poslovno zrakoplovstvo, upravna zgrada kao i zgrada za spasilačko-vatrogasnu postrojbu. Najavio je izgradnju garaže za osobne automobile. ‘To ćemo započeti sljedeće godine i završiti do proljeća 2021. godine’, naglasio je. Spomenuo je i let American Airlinesa na relaciji Philadelphia-Dubrovnik, i obrnuto.

-Ova velika aviokompanija najavila je da će sljedeće godine od 1. lipnja pa do konca studenog, svaki dan prometovati prema Dubrovniku – rekao je Luetić te istaknuo kako je u ZLD došao i Ryanair, najveća europska aviokompanija, koja je najavila povećanje letova u idućoj godini. Isto tako više letova očekuje se i iz Velike Britanije, a Zračna luka u 2020. godini planira porast broja putnika od oko 4 posto. No, iskustvo prethodnih godina govori kako porast bude uvijek veći od planiranog.

Prema najavama prijevoznika 2020. godine očekuje se povećanje broja operacija od 3 posto na letovima prema zapadnoj i srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Značajan porast prometa, rekao je Luetić, očekuje se prema EU destinacijama kao što su London, Pariz i Rim, a očekuje se i povećanje kapaciteta na interkontinentalnim linijama. Osim rute Philadelphia – Dubrovnik, Luetić je spomenuo i nove linije prema Budimpešti i linije prema Vilniusu prijevoznika AirBaltic, a očekuje i dolazak jedne od najboljih svjetskih kompanija, što je vrlo važno zbog australskog i novozelandskog tržišta.
Porast broja putnika odrazio se i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za ovu godinu iznose 468,5 milijuna kuna, što je porast od 11,23 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist