Sport

USPJEŠAN DU MOTION 2019 Preko 2 tisuće natjecatelja iz više od 50 država

Pressica Du Motion rezultati 35

Svi koji su bili na Stradunu u subotu, 27. travnja mogu posvjedočiti kako je bilo emotivno i lijepo kad je Ante sa svojim prijateljima prohodao dijelom Straduna – rekla je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić prilikom predstavljanja rezultata ovogodišnje manifestacije Du Motion – Runners’ Days Dubrovnik na konferenciji za medije u Informativnom uredu Turističke zajednice Dubrovnik.

– Du Motion je svoju punu afirmaciju već ostvario, jer je na najboljem putu da postane tradicionalan, obilježili smo mali jubilej od već pet godina. Posebno je dirljiv upravo humanitarni aspekt utrke gdje naš Grad i svi oni koji sudjeluju dokazuju svoje veliko srce dobročinstvima i malim osobnim zalaganjima doprinose i pomažu onima kojima je najpotrebnije – istaknula je.

Naglasila je i komentare koje je osobno čula od stranih posjetitelja da je razina organizacije utrke na svjetskom nivou.

– Možemo biti zadovoljni što smo u Dubrovniku uspostavili jedan novi međunarodni projekt, a posebno je važno kad on uspije povezati lokalno stanovništvo i strane posjetitelje. Du Motion je upravo u tome zaista uspio, a posebno nas veseli i veliki broj volontera, naših najmlađih koji tako rado sudjeluju u ovom projektu u velikom broju – izjavila je Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odbora za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo je podsjetio da je dosadašnji uspjeh Du Motiona motivacija za daljnji rad.

– Veliki broj volontera i trkača, činjenica da posjetitelji koji su došli ističu važnost ovakve utrke i kako je lijepo biti u Dubrovniku na dane Du Motiona govori u prilog tome da trebamo nastaviti ovim tragom.

Uvid u organizaciju samog projekta dao je i direktor Du Motiona Alen Bošković.

– Grad je svojim građanima dao kroz dodanu društvenu vrijednost jedan dobar primjer lokalne zajednice i lokalne športske zajednice. S gradom prijateljem Montereyem odlazili smo prezentirati Dubrovnik i turistički i sportski projekt Du Motion kao nešto jako bitno u razradi zajedničkih socijalnih programa. Moram naglasiti da smo zajedno dobitnici svjetske nagrade Sister City International 2016. godine kao grad ispod 100 tisuća stanovnika koji je dobio prvu nagradu u svijetu za razvoj ovakvog projekta. Sve ono što smo radili proteklih pet godina bez Grada Dubrovnika, Turističke zajednice i Dubrovačkog saveza športova ovakav projekt ne bi bio moguć. Dubrovčani su prepoznali da je Du Motion želio dati jedan obol i u sportskom i u turističkom dijelu Gradu i na humanitarni način pokazuje vrijednost ovog projekta. U proteklih pet godina više od 300 tisuća kuna uplaćeno je u humanitarne svrhe. U sportskom aspektu utrka je bila rasprodana tri mjeseca prije samog održavanja, imali smo trkače iz više od 50 država iz cijelog svijeta. Imali smo preko tisuću trkača na polumaratonu i na pet kilometara te otprilike 500 djece na dječjoj utrci, i 100 trkača na zidinama – kazao je.

Podsjetio je i na uspjeh Du Motiona koji je prepoznat od Središnjeg državnog ureda za sport kao jedan od 21 velike sportske manifestacije od važnosti za Republiku Hrvatsku, kao i posebno pokroviteljstvo Ministarstva turizma.

– Sa svih kontinenata nam dolaze trkači, a cilj nam je bio da ljudi koji dolaze trčati i koji su izabrali Dubrovnik kao trkačku destinaciju se zadrže sve duže. Ove godine to je više od pet noćenja, a oni će nakon Dubrovnika otići po Hrvatskoj, znamo već da su velike grupe izabrale i Split, i Plitvice, i otoke pa i s nacionalnog nivoa možemo govoriti o Dubrovniku i Du Motionu kao uspješnom projektu koji daje zapažene rezultate s preko 11 tisuća noćenja i 2500 dolazaka – istaknuo je.

Na uspješnu predsezonu osvrnula se i Vlašić, spomenuvši da je u travnju ostvareno 126 tisuća dolazaka, što je 42 posto više nego protekle godine, uz 333 tisuće noćenja, što je za 23 posto više nego u 2018. godini.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Barakude će u petak odigrati posljednju prijateljsku utakmicu uoči Pariza!

Dulist

Dva naslova prvaka za Nenadića, popodne u finalu i Šurkovići!

Dulist

[FOTO] ODRŽAN VATERPOLSKI KAMP ZA MLADE Fatović: ‘Ponekad zaboravim kako je lijepo raditi s mlađima’

Maris Guca