Aktualno

Uskoro stiže milijunti putnik!

aerodrom zracna cilipi7273

Zračna Luka Dubrovnik, nakon zagrebačke druga najprometnija u Hrvatskoj, svake godine bilježi sjajne rezultate dolazaka, no još nismo stigli do ovogodišnjeg milijuntog putnika, a sezona je i ove godine zadovoljavajuća, mišljenja su iz Zračne luke.

-Stanje prometa je odlično, a sezona se odvija u skladu s predviđanjima, čak i nešto bolje od onoga što smo planirali, odnosno imamo nešto više putnika. Srpanj je bio odličan, ostvarili smo jako dobar rezultat s obzirom da smo imali jednu nedjelju manje nego lani,kalendarski gledano, a nedjelja nam je poslovično najbolji dan. Očekujemo od kolovoza da bude rekordni mjesec i sukladno tome i najbolji. Prošlogodišnji kolovoz bio je rekordan, s 280 tisuća putnika, a za taj broj očekujemo da se ove godine premaši – istaknuo je Roko Tolić, direktor ZL.

Na pitanje kad se očekuje 'veliki broj', odgovara:
-Milijuntog putnika očekujemo negdje iza Velike Gospe, koja pada na četvrtak, stoga se taj vikend nadamo povećanju putnika, a time i milijuntom – ističe Tolić.

Nema Rusa, najboljih potrošača

Na upit osjeti li se pad turista iz Rusije i Turske, sad u srcu sezone, Tolić odgovara da je taj pad itekako osjetan.
-Svakako se osjeti. To su jedina tržišta na kojima bilježimo izuzetan pad prometa. Ne toliko dolazak zrakoplovom, ali popunjenost kabina značajno je manja nego prošle godine.
Tolić je mišljenja kako će se taj pad kompezitrati na druge načine, no kako situacija nije bajna.

-Možda se situacija kompenzira s gostima koji dolaze s drugih tržišta, međutim nezgodno je to što su nam to i najbolji potrošači, najbolji kupci u dućanu, tako da ih gubimo na dva načina – prvo u broju gostiju, manjem nego lani, a onda i u broju potrošnje u Duty Free Shopu, našoj trgovini, stoga je to dvostruki gubitak. No dobro, ovo je prva godina, pa se nadamo kako se iduća biti bolja, da ćemo se naviknuti – zaključuje Tolić.
 

Rekordni promet Zračne luke Dubrovnik zabilježen je 1987. godine, kada je kroz nju prošlo ukupno 1.460.354 putnika i 2.490 tona tereta. U kolovozu 2011., kroz dubrovačku zračnu luku prošlo je 264.651 putnika, što je zasad rekordni mjesečni promet u povijesti ove zračne luke. Lipanj, posljednji mjesec pred ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju donio je povećanje broja međunarodnih putnika za 10,20 posto.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist