Vaše vijesti

Uskoro regata Galijota iz Žrnova

galijoti

Galijoti iz Žrnova osim treninzima ovih dana zaokupljeni su i organizacijom regate na kojoj će nastupiti najbolje veslačke ekipe iz doline Neretve. Pripreme teku u najboljem redu.

Iako prije sedam godina nisu mogli ni sanjati uspjeh koji će uslijediti, galijoti danas nemaju vremena za razmišljanje, trebaju ugostiti najbolje veslačke ekipe, njihove obitelji i navijače, razne državne dužnosnike, tv kuće, trebaju donijeti lađe, organizirati brodice, pripremiti grad Korčulu na veliku feštu i, ako je ikako moguće, osvojiti odličje !

U subotu, 28. lipnja u 17 sati na plaži u Knežama počinje prva regata Kneža-Korčula 2014. koja je uvrštena u službeni program UL Neretve za 2014. godinu. Glazbu i veselu atmosferu možemo očekivati još u ranim popodnevnim satima, a službeni program započinje u 17 sati predstavljanjem ekipa i kratkim folklornim nastupima otočkih viteških udruga. Start lađa predviđen je u 18 sati i 30 minuta kada će zvučna sirena označiti početak regate. Veslat će se 10 kilometara uz obalu pitomih korčulanskih uvala kao što su Oskorušica, Tri Žala, Vrbovica, Žrnovska Banja, Medvinjak, Strećica, a publika i navijači moći će pratiti utrku kopnenim putem kao i brodicama za koje će biti moguće kupiti kartu u turističkim agencijama Korkyra Info i Korkyra Nautica za tu priliku. Nakon otprilike sat vremena utrka će se približiti cilju, nakon zadnjeg okreta oko velike bove ispred hotela Liburna veslači će posljednju dionicu sprinterske utrke veslati do Spomenika na kojemu je predviđena ciljna ravnina. Očekuje se oko petnaestak ekipa, a ako spomenemo kako će se, između ostalih, s galijotima iz Žrnova natjecati cijela veslačka elita iz doline Neretve poput Gusara iz Komina, Crnog Puta iz Metkovića, Jerkovca također iz Metkovića i Stabline, nije potrebno pretjerano naglašavati kako će utrka biti vrlo neizvjesna, napeta i uzbudljiva.

„Prvi put gostujemo na Korčuli i jako se radujemo. Moja ekipa se priprema za Maraton lađa trenirajući svaki drugi dan i regate ili natjecanja na kojima sudjelujemo dođu nam kao razonoda i užitak. Pošto je Komin nedaleko mora, napravili smo nekoliko treninga na morskoj vodi kako bi bili što spremniji za ovu utrku. Radujemo se druženju i fešti s drugim veslačima, a zanimljiv nam je i nagradni fond !“ rekao je Darko Speci, član uprave i službeni predstavnikGusara iz Komina koji su prošle godine osvojili zlatnu medalju na Maratonu lađa, te je dodao: „Mi uvijek očekujemo i idemo na prvo mjesto !“.

Nakon cilja na Spomeniku u suradnji s HGD-om „Sv. Cecilija“ iz Korčule izvodit će se tradicionalni, nadaleko poznati viteški ples Moreška, nakon čega će se dodijeliti odličja: kameni „Pijat makaruni“, medalje i novčane nagrade za prve tri plasirane ekipe. Zabava će se nastaviti na Plokati uz živu muziku i popratne događaje do ranih jutarnjih sati.

Organizacija je bila prilično veliki zalogaj za UL Žrnovski galijoti iz Žrnova. U grad Korčulu na dan regate dolazi oko 200 veslača, njihove obitelji i navijači, predstavnici UL Neretve, desetci državnih dužnosnika, novinara, brojni turisti, u organizaciju su uključeni vatrogasci, Hitna pomoć Korčula, Hober, Lučka uprava, policija, Lučka kapetanija, lokalni brodari, viteške udruge kao i mnoge sportske i kulturne udruge s područja općine Korčula. Tradicionalne lađe s veslima na otok dopremit će dva velika šlepera, očekuje se da će se na dan regate u grad sliti oko 1000-1500 ljudi.

„Budući da niti jedan dalmatinski otok nema sličan proizvod, spoj kulture doline Neretve i otoka Korčule dat će jedinstvenu i atraktivnu utrku, te će sigurno uvelike poboljšati i oplemeniti sportsku, kulturnu i turističku ponudu grada Korčule u predsezoni. Radi se o pravome spektaklu !!“ – navodi idejni tvorac regate i član uprave UL Žrnovski galijoti Emil Brčić.

Zanimljiva je činjenica kako je akademik Cvito Fisković u zadarskom arhivu pronašao spis s datumom 23. Lipnja 1608. godine u kojemu stoji da je baš na taj dan korčulanski gradski blagajnik Nicolo Ismaelli isplatio određenu svotu tadašnjih novaca pobjedničkoj ekipi u veslačkom natjecanju u kojemu je sudjelovalo više muških i ženskih posada, nakon čega je u gradu uslijedilo narodno veselje i ples sa štapovima i oružjem. Smatra se kako se radi o viteškom plesu Moreški, a veslačko natjecanje koje se spominje jedna je od najstarijih regata u Europi, čak starija od utrke Oxford-Cambridge. Sljedeće subote, više od 400 godina iza, ponovno u lipnju-povijest će se ponoviti.

Galijotima iz Žrnova ipak je primarni cilj što bolji plasman na Maratonu lađa, međutim utrka na njihovom terenu, doma, uz domaću publiku ima svoje čari i nagradu, tradicionalni „Pijat makaruni“, neće tako lako pustiti iz ruku. Na pitanje o njihovom neobjašnjivom uspjehu i pet respektabilnih odličja u proteklih sedam godina Darko Speci iz Komina rekao je : „Oni su ekipa, to se odmah vidi, vjerojatno iz konobe ili kafića, a kad se skupi takva ekipa koja je još usput spremna puno se odricat i puno trenirat – nagrade osvajaju iz dišpeta ! „.

Pročitajte još

[FOTO] ĐIR S ANOM MLJEĆKOM ‘Hvala vam za službu’

Dulist

[FOTO] Đir s Anom Mljećkom!

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist