Županija

Uskoro lađarska regata Kneže-Korčula!

Lađarski dani

Nakon sedam uzastopnih godina sudjelovanja na Maratonu lađa i drugim sličnim natjecanjima Žrnovski galijoti ostvaruju povijesni uspjeh i osim pet odličja donose u Korčulu veslačku regatu na kojoj će nastupiti najbolje veslačke ekipe doline Neretve i cijele Hrvatske.

STINIM KORACIMA DO PRVE MEDALJE

Sudjelovanje na Maratonu lađa, najvećem i najgledanijem tradicionalnom, amaterskom sportkom natjecanju u Hrvatskoj, ideja je Emila Brčića i Tonča Borovca koji su je spontano i kroz razgovor prenijeli mladićima iz Žrnova ispijajući kavu jedno obično popodne. Dogovor o prvom nastupu galijota na Maratonu lađa 2007. godine bio je više neformalan, zabavljačkog karaktera i avanturistički, a uspijeh koji je uslijedio nekoliko godina nakon nitko nije mogao ni zamisliti. U početku nije trebalo puno, Emil i Tonči, poznati zaljubljenik u ekstremne sportove, financijski potpomažu ideju i 16-17 mladića kreće na Maraton samo s jednim ciljem – da ne budu zadnji.

Tu prvu godinu završili su utrku na 22. mjestu od ukupno 33 ekipe, rezultat je bio dobar, dapače, za prvi put bio je odličan i potaknuo je zanimaciju, želju i žar za sljedeća natjecanja. Galijoti su 2008. godine završili utrku 21., 2009.-16., 2010.-12., a kada su 2011. godine doveslali šesti u ciljnu poziciju bilo je jasno kako se radi o talentiranoj ekipi koje je spremna za velike rezultate. Sve bolji uspjesi na Maratonu lađa probudili su interes sponzora i publike, ali su i primorali veslače da svoje nastupe shvate ozbiljno, pa se početni hobi i kurijozitet polako počeo pretvarati u svojevrstan izazov i zanos. Galijoti su raznim donacijama sponzora i simpatizera podigli svoje pripreme na veću razinu, napravili su vlastitu teretanu s nekoliko sprava potrebnih za veslačke treninge u kojoj počinju s pripremama već u siječnju, otprilike u svibnju izvlače lađu i vesla i počinju s treninzima u Pelješkom kanalu. Iako zvuči izrazito ozbiljno, zapravo nije ni blizu načinu na koji treniraju pobjedničke ekipe Maratona poput Gusara iz Komina, Crnog Puta iz Metkovića ili Jerkovca također iz Metkovića.

– Većina tih ekipa koje osvajaju odličja na maratonu počinju s treninzima vrlo brzo nakon završetka veslačke sezone, imaju profesionalnog trenera, veslaju na rijeci na kojoj je uvijek bonaca.. Mi počinjemo u svibnju, kad zatopli, ovisimo o buri, jugu i kiši, a veslat smo naučili preko YouTube-a – komentirao je Željko Curać Žele, predsjednik UL Žrnovski galijoti i veslač.

Unatoč tome, galijoti su puni želje krenuli na Maraton 2012. godine u pratnji obitelji, prijatelja, cijeloga Žrnova i sve većeg broja navijača koji su uskoro prepoznali i zavolili veslanje. Te godine Galijoti su na cilj doveslali treći i osvojili brončanu medalju i mali brončani štit Kneza Domagoja u trajno vlasništvo. Postali su tako tek druga ekipa u povijesti natjecanja van Neretve koja je uspjela osvojiti medalju, te su postigli nevjerojatan uspjeh !

– Medalja nije bila imperativ! Možda smo razmišljali ponekad o njoj, ali nismo se pretjerano nadali. Osvojili smo je s lakoćom – rekao je Žele.

Žrnovski galijoti prošle godine na 16. Maratonu lađa nakon izrazito teške, iscrpljujuće utrke tijekom koje su preuzimali i gubili vodstvo na cilj dolaze četvrti. Međutim, prilikom podjele kaznenih bodova i diskvalifikacije nekih ekipa zbog raznih nepravilnosti ponovno završavaju na trećem mjestu, ponovno osvajaju brončanu medalju, te ponavljaju uspjeh prethodne godine.

– Sretni smo zbog rezultata, iako smo se ove godine slomili za tu broncu ! Utrka je bila teška i bilo je dosta nepravilnosti – izjavio je Vicko Skokandić, član UL Žrnovski galijoti i kormilar ekipe.

Žrnovski galijoti postali su ime koje se istaklo među najboljim veslačkim ekipama u svojoj izvrsnosti. Iako netipično za naše podneblje, veslanje je postalo trend u Žrnovu, čemu je pridonio streloviti napredak i pet odličja osvojenih u sedam godina sudjelovanja na natjecanjima u sklopu programa Lađarskih dana, odnosno treće mjesto 2012. I 2013. godine na Maratonu lađa, te istih godina dva druga mjesta na međunarodnoj regati Klek-Neum, te se probudio interes publike diljem otoka Korčule. Upravo su regate skromnijeg karatkera dale ideju Emilu Brčiću, već spomenutom članu UL Žrnovski galijoti, kako bi se jedna takva manifestacija mogla održati u našoj sredini.

BIT ĆE SPEKTAKULARNO !

Prva lađarska regata Kneže-Korčula 2014. održat će se u subotu, 28. lipnja. Od startne pozicije u Knežama veslat će se 10 kilometara do cilja u samom centru grada Korčule- na Spomeniku. Utrka će trajati otprilike jedan sat i odvijat će se uz obalu pa će publika cijelo vrijeme utrke moći doživjeti natjecateljski ugođaj. Pošto je regata već uvrštena u program Lađarskih dana 2014. godine u suradnji s Udrugom lađara Neretve, većina najboljih veslačkih ekipa u Hrvatskoj su potvrdile svoje sudjelovanje, a njihov nastup čini ovu regatu neizvjesnom, natjecateljski atraktivnom i pravom poslasticom za ljubitelje veslanja tradicionalnih lađa. Također su osmišljeni popratni događaji kulturnog i folklornog tipa koji će se odvijati za vrijeme utrke i iza.

– Budući da niti jedan dalmatinski otok nema sličan proizvod, spoj kulture doline Neretve i otoka Korčule dat će jedinstvenu i atraktivnu utrku, te će sigurno uvelike poboljšati i oplemeniti sportsku, kulturnu i turističku ponudu grada Korčule u predsezoni. Radi se o pravome spektaklu! – navodi idejni tvorac regate Emil Brčić.

Iako zaokupljeni organizacijom regate, Žrnovski galijoti ne zaboravljaju na svoj primarni cilj – što bolji plasman na Maratonu. Lađa je već u moru, treninzi su u tijeku, a previđanja za ovu godinu su i dalje skromna :

– Na Maratonu očekujemo plasaman od trećeg do petog mjesta, to bi smatrali uspjehom, a za regatu Kneže-Korčula, ‘ko zna !? Ponovno veslamo protiv najboljih ekipa, ali ovaj put na našem teritoriju – rekao je Žele. Također nadodaje :

– Bitnije od svih odličja i uspjeha je pomlađivanje ekipe ! Mi želimo zadržati veslanje na otoku i još ga više popularizirati. Naša veslačka ekipa ima članove u rasponu od 17 do 35 godina starosti, ali i dalje nam nedostaje kadra, nedostaje nam mladih veslača. Ovim putem pozivam sve zainteresirane sa cijelog otoka neka se pridruže treninzima i veslačkoj ekipi i neka daju svoj obol u očuvanju veslačke tradicije !

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist