Grad

USKORO KRAJ BEZAKONJU UBACIVAČA Pravilnik se nije primijenjivao jer ga nije imao tko provesti?

ubacivaci11

Godinu dana nakon stupanja na snagu Pravilnik o komunalnom redu unutar povijesne jezgre Dubrovnika se ne provodi. Ili makar ne u cijelosti, odnosno onom dijelu koji se tiče pultova za ugostiteljske objekte i gastro informatore.

Na Pilama čini se kao da još i vlada neki red, jer se informatori uglavnom drže svog pulta i predviđene kvadrature, ali čim se spustite u grad, točnije na Stradun, situacija se stubokom mijenja. Mi smo u jednom điru susreli pet ‘ubacivača’ koji su ulazili u putanje prolaznika nudeći im menije. Protivno Pravilniku, naravno, jer je njihovo kretanje trebalo biti ograničeno na prostor iza i malo ispred pulta, najdalje do kuneta. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, kojem je ovo pitanje bilo u nadležnosti u prošlom mandatu, a bit će i ubuduće.

– Stvar se vraća u normalu. Bezakonje koje smo imali do kraja izbora završava i po okončanju natječaja koji je proveden sve će opet biti u redu. Svi koji budu kršili Pravilnik opet će biti kažnjavani, kao i ranije – objašnjava nam trenutnu situaciju. Raguž daje jednostavan, ali i pomalo začuđujuć odgovor zašto je do bezakonja došlo.

Politički vakuum
– Kako za vrijeme izbora nije bilo vlasti niti ičega, nije bilo raspisanog natječaja za pultove, gastro-informatore i druge informatore. U tom trenutku vladalo je slobodno tržište. Ljudi su govorili: zašto ja ne mogu stajati na mjestu namijenjenom za pultove ako nema raspisanog natječaja. Odmah po završetku izbora i preuzimanja ovlasti raspisali smo novi natječaj, koji je sad već i završen. Komunalni redari su na terenu i nadgledaju situaciju, a ugostitelji dobivaju rješenja Grada Dubrovnika tko je dobio pult i poziciju – ističe Raguž.

Raguž dodaje kako ove godine neće biti novosti u vezi Pravilnika jer su s postojećim Pravilnikom zadovoljni i građani koje se više ne maltretira i ugostitelji koji rade svoj posao urednije. Dakle, Pravilnik ‘funkcionira dobro’, ali očito tek dok se primjenjuje.

Podsjetimo, Raguž je Pravilnik predstavio u ožujku prošle godine, a počeo se primijenjivati od prvih dana travnja 2014.. Želja da se uvede reda na javnim površinama povijesne jezgre prerasla je u gradsku odredbu, s kojom se mnogi nisu slagali, a neki su joj se i opirali. Majice različitih boja za ‘ubacivače’, unificirani drveni pultovi na dnu ulice, naljepnice na kutovima zakupljenih javnih površina… Sve to bilo je uređeno Pravilnikom, koji bi trebao biti na snazi uvijek, bez obzira je li natječaj proveden ili nije.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist