Aktualno

Uručene nagrade ovogodišnjim laureatima

vjecnica01

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika uručene su nagrade ovogodišnjim laureatima.

Počasnim građaninom proglašen je general Ante Gotovina zbog doprinosa u obrani Grada i Domovine kao i za njegovu hrabrost, žrtvu i domoljublje te ljubav i vjeru koju gaji prema svom narodu.

Mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i bivši dubrovački biskup dobio je nagradu za životno djelo. Mons. Puljić je tijekom 20. godina boravka u Dubrovniku dao veliki doprinos Dubrovnika kako u vrijeme najtežih dana novije duborvačke povijesti, tako i u poratnom i suvremenom vremenu.
 Dodijeljeno je i 6 nagrada Grada Dubrovnika. Nagrade su dobili Duško Asić zbog iznimnih zasluga na području glazbene umjetnosti. On je već 60. godina aktivni član Gradske glazbe Dubrovnik, a od 2003. preuzima dužnost predvodnika ili „kapobande“ i do danas glazbu predvodi na svim nasupima.
Novinar Vedran Benić dobitnik je Nagrade Dubrovnika zbog iznimnih postignuća u afirmaciji Dubrovnika, njegove bogate povijesti i kulture, a svojim književnim djelom  „Dubrovački spomenar (Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad)“ svrstao  se na sam vrh pomotora Dubrovnika u hrvatskoj javnosti, intelektualaca i medijskih promotora, navodi se u obrazloženju.
Marina Sršen dobitnica je Nagrade Dubrovnika za izniman doprinos na području humanitarne djeltnosti, i to iniciranjem donatorske akcije „Učinimo to, dajmo ljubav djeci ljubavi“ za adaptaciju prostora Udruge za down sindrom DNŽ.
Tu je i glazbenica i skladateljica Paola Dražić Zekić koja je danas primila Nagradu Dubrovnika zbog iznimnih zasluga na području odgoja i obrazovanja.
Nagrade Dubrovnika za izniman doprinos na području humanitarne djelatnosti uručene su Caritasu Dubrovačke biskupije i dobrotvornoj organizaciji „Libertas Foundation“ iz San Pedra.

Ovom prigodom na svečanoj sjednici, pročitano je i pismo generala Ante Gotovine koji nije mogao doći na uručenje Povelje počasnog građanina Dubrovnika.
 
– Zahvaljujem na časti  koju ste mi iskazali, na časti imenovanjem počasnim građaninom Dubrovnika, južnog bedema naše Domovine. Kako nisam  u mogućnosti nazočiti Festi svetoga Vlaha, radujem se skoroj prigodi i posjeti Gradu Dubrovniku, kada bih mogao preuzeti nagradu koju ste mi dodijelili – istaknuo je u svom pismu general Gotovina.
U ime laureata nazočnima se obratio zadarski nadbiskup mons. Želimi Puljić.

– Najprije zahvala onome koji po božjem proviđenju već tisuću godinama drži u ruci ovaj naš Grad, a onda Povjerenstvu i svima  koji su sudjelovali u predlaganju naših imena, te Gradskom vijeću.  Ne umišljamo kako smo jedini koji to zaslužuju. Naći se u skupini dobrog odabira, budi i ponos i zahvalnost. Zbog toga nam duša šapuće a jezik kliče „Neka je blagoslovljen dubrovački parac koga stoljećima odano štuje njegov harni puk i neka je blagoslovljen ovaj Grad kojeg miluje brada svetoga starca. Dubrovnik i Vlaho nerazdvojni  kako u ratu tako u trešnji i ratu. Svima zahvaljujemo i zajedno kličemo "Živio Sveti Vlaho" – istaknuo je nadbiskup Puljić.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Počinje izgradnja novog parkirališta u Novoj Mokošici

Dulist

MINISTAR PILETIĆ “Nadamo se kako ćemo do kraja sljedeće godine imati kvalitetan Centar za starije osobe”

Dulist