Kultura

‘URBANISTIČKI RAZVITAK DUBROVNIKA’ Predstavljen pretisak kapitalnog djela Lukše Beritića

batch URBANISTICKI RAZVITAK DUBROVNIKA Predstavljen pretisak kapitalnog djela Lukse Beritica 3

Predstavljanje pretiska knjige ‘Urbanistički razvitak Dubrovnika’ i nakon šest i pol desetljeća od prve objave izazvalo je ponovno veliku pažnju javnosti. U prepunoj Sponzi, Društvo prijatelja dubrovačke starine organiziralo je predstavljanje pretiska antologijske knjige svog osnivača Lukše Beritića (1889.-1969.) ‘Urbanistički razvitak Dubrovnika’ nakon 65 godina od njena prvog izdanja. U promociji su sudjelovali akademkinja Nella Lonza, dr. sc. Danko Zelić, mr. sc. Maja Nodari, Vedran Kosović, dipl. ing. građ. predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pijanistica Ivana Jelača.

Knjiga Lukše Beritića ‘Urbanistički razvitak Dubrovnika’, maestralna je sinteza autorovih istraživanja povijesti dubrovačkog urbanizma, premisa je večerašnjeg predstavljanja.

– Urbanizam je tema vrlo važna kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Na nama je da promišljamo kako i na koji način sagledavati Grad, kako ga urbanistički poboljšavati, spoznavajući pogreške iz prošlosti. Temeljna i osnovna zadaća Društva je očuvanje spomeničke baštine bivše Dubrovačke Republike. Moje duboko uvjerenje je da ne postoji nijedan grad u Republici Hrvatskoj u ovako dobrom i sačuvanom gradu kao što je to naš grad – istaknuo je među ostalim gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gotovo da nema znanstvenika koji nije posegnuo za ovim Beritićevim djelom u vlastitom istraživanju Dubrovnika, nezaobilaznim djelom suvremene hrvatske povijesno umjetničke discipline. Prvi i jedini put izdana je 1958. godine u izdanju tadašnje JAZU u Zagrebu.

– Nasljednica je onoga što nam je ostavio Lukša Beritić koji je po vokaciji bio najprije konzervator, a onda istraživač urbanističke povijesti Dubrovnika. Ovo što smo napravili pripada u kulturu sjećanja i kulturu zahvalnosti za sve ono što je učinio, jer Lukša Beritić je osnivač Društva prijatelja dubrovačke starine, jedinstvene udruge u našoj zemlji koja sedamdeset godina brine o baštini. A ova mala knjiga, kako volim reći, zapravo velika antologijska knjiga ‘Urbanistički razvitak Dubrovnika’ tiskana je 1958., dakle prije 65 godina. U tih 65 godina mnogo se toga promijenilo, Dubrovnik, svijet i mi, ali neka mjera i sklad na kojem je Dubrovnik sazdan,  to se ne bi smjelo mijenjati. Dakle, ova knjiga kao raritetno izdanje, bibliofilijsko izdanje ima višestruku poruku. Ona je dragulj sama za sebe i sama po sebi. Međutim, ona po mom dubokom uvjerenju ima i jednu duboku edukacijsku konotaciju, a to znači da ova knjiga ne uđe samo u police, već da ljudi od nje uče. Prvenstveno da uče djeca i mladi koje tako trebamo odgajati. Kada se okrenete danas po Dubrovniku mjere i sklada gotovo da nema – istaknula je povjesničarka umjetnosti, konzervatorica i radijska umjetnica Maja Nodari i objasnila zbog čega je reizdanje posebno u odnosu na izvornik.

– Upravo zato smo se odlučili na pretisak, odnosno reprint jer se to radi kada su u pitanju važna, raritetna izdanja koja puno znače za kulturnu povijest jednoga grada i jednoga naroda. Zato smo pretisak napravili isti kakav je bio 1958. sa istim koricama slikara Josipa Vanište, sa fotografijama Toše Davca i Mladena Grčevića, a evo samo ta imena govore da se radi o doista velikim ljudima i o doista važnim izdanjima. Želim reći i da nisam ja najzaslužnija, ja sam samo shvatila da to treba napraviti – naglasila je Nodari.
Knjiga je ujedno i jedno od izdanja koje izlazi uz sedamdesetu obljetnicu djelovanja Društva. Koliko Društvo danas baštini sve ono što je njegov osnivač postavio?

– To je naš temeljni cilj. Naše poslanje slijediti je ono što su nam naši osnivači pokazali. U potpunosti slijedimo davno ispravno zacrtani put. Ovo reizdanje važno nam je iz više razloga. Prvo, ova knjiga je izdana jednom prije 65 godina i zaista je jako teško doći do ove vrijedne knjige koja ostavlja puno utjecaja na mnoge znanstvenike i istraživače povijesti Dubrovnika i s naše strane je važno napraviti reizdanje da omogućimo mladim umovima da mogu doći do ove knjige i na njoj temeljiti svoj put istraživanja. S druge strane, ovime dajemo počast našem osnivaču i zahvaljujemo mu se na svemu što je napravio za naše Društvo i to je jedna lijepa gesta za 70 godina postojanja Društva. Napravio bih i poveznicu s današnjim vremenom. S više strana sam dobio potvrdu da je ovo dobar tajming što se tiče reizdanja zbog svih opasnosti koje vrebaju na prostor i da je dobro uvijek potaknuti tu priču zaštite prostora pred najezdom turizma i kapitala – rekao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović.

Ovo izdanje, čiji je nakladnik DPDS, tiskano je u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja i rada Društva prijatelja dubrovačke starine. Pretisak je opremljen suvremenim pogledom na Beritićevo djelo, literaturom o Lukši Beritiću, popisom njegovih znanstvenih radova, uz odabranu bibliografiju istraživanja urbanizma i arhitekture nakon Lukše Beritića.

– Ova knjižica objavljena je prije mog rođenja, no i za moju je generaciju, posebno za one koje je zanimala povijest Dubrovnika, imala je veliki značaj. Kada god bih naletjela na pojedini primjerak, kupila bih ga od svojih novaca. Knjiga je jednostavno neodoljiva, prekrasno opremljena, pametna, inspirativna, pisana s uvidom i mjerom. Na toj su knjizi mnoge generacije savladavali prostor srednjovjekovnog Dubrovnika. Iz nje se učio tijek nekadašnjih ulica i tražilo zgrade koje je vrijeme izbrisalo. Premda su neka Beritićeva saznanja dopunili i ispravili kasniji istraživači dubrovačke prošlosti, do danas nema boljeg kratkog vodiča kroz topografiju Grada i to u presjeku od više stoljeća – istaknula je akademkinja Nella Lonza.
Lukša Beritić bio je i ostao središnja figura Društva prijatelja dubrovačke starine. Njegova vizija građana čuvara baštine od davnih dana živi i danas, stoga je ovaj događaj toliko važan za DPDS, napose za suvremenu stvarnost i promišljanje o urbanizmu, ali i sustavu vrijednosti koja je stvorila Dubrovnik.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist