Novo ‘it’ mjesto otvorilo se sredinom srpnja na gruškoj rivi. Riječ je o restoranu ‘Urban & Veggie’ koji se prostire na 300 metara kvadratnih.
Kako i sam naziv govori, radi se o novoj urbanoj ponudi za vegetarijance i vegane. Priča o stvaranju restorana počela je kad je vlasnik Ivo Dadić odlučio promijeniti prehrambene navike i prijeći na vegetarijansku prehranu, sve zbog zdravlja, ‘možda i nekog kurioziteta’, kaže nam, nakon što se počeo rekreativno baviti vožnjom bicikla. Usporedno s tim, istraživao je značenja raznih namirnica, pripremanja jela, a sve je stvarao u vlastitoj kuhinji.
Glavni ‘suci’ u ocjenjivanju jela bili su njegovi prijatelji koji bi dolazili na večere i kušali nova jela. Svaki put bi ga ponovno podupirali na otvaranje restorana… Riječi su prerasle u djela, a Dadić je dosad, priznaje nam, izrazito sretan dosadašnjim zanimanjem posjetitelja. Gosti su se, i nakon prvog posjeta restoranu ‘Urban & Veggie’, vraćali i do nekoliko puta.
Vrhunska vinska karta
Projekt uređenja oku ugodnog interijera radio je Diz Viz, a sve u suradnji s vlasnikom. ‘Izabrali smo zemljane boje kako bi sve bilo u skladu s našom pričom’, ističe Dadić.
Osim vrhunskog interijera uređenog prema tematici restorana, najveću pozornost zasigurno privlači taraca koja je stvorena za ispijanje koktela i vina tijekom ljetnih večeri, ali i vrhunske kave
Prostor, osim modernim duhom, odiše i tradicijom koju žele sačuvati. Naime, kuća je iz 1520. godine, a pripadala je Marinu Buniću. Osim vrhunskog interijera uređenog prema tematici restorana, najveću pozornost zasigurno privlači spomenuta taraca koja je stvorena za ispijanje koktela i vina tijekom ljetnih večeri, ali i vrhunske kave. Vinarija Crvik zadužena je za većinu vina koja su na raspolaganju nepcima posjetitelja. Vrijedi spomenuti kako je vinsku kartu sastavio poznati sommelier Siniša Lasan.
— U restoranu vlada opuštena i urbana atmosfera, uz dobru hranu, piće i glazbu! Želja mi je da svi koji dođu u restoran mogu uživati u jelu, opustiti se uz vino, kavu ili smoothie – govori nam vlasnik.
U svakodnevnoj ponudi je novo jelo dana, odnosno marenda, a njegova cijena je 57 kuna.Također, tu je i dnevni meni koji košta 93 kune. Dnevno jelo koje je gostima dosad bilo najzanimljivije jest musaka od balančana s bolognezom od crne leće. Za vrijeme večere najviše interesa pobuđuje veggie burger u kombinaciji od crvene leće i bulgura ili cikle i humusa. U ponudi je i cvjetača koja se peče u komadu u limunovom soku i pesto umaku kojeg sami proizvode. Nakon toga se prelijeva sa salsom od pomadora i služi se s pireom koji je preliven uljem od bundeve. Od predjela, kaže nam Dadić, najbolje idu polpetice.
U svoje kalendare zapišite i subotu 17. kolovoza kada će se održati ‘Vege cocktail night’ uz vegetarijanski finger food na taraci
— Namirnice su domaće, stižu nam svako jutro iz Konavala. Pokušao sam izdvojiti namirnice koje su našem tijelu bitne, poput cikle, a koje prezentiramo kroz hranu u konceptu koji je već poznat javnosti – rekao je Dadić.
Tematske večeri
Glavni cilj koji želi postići jest upoznati ljude s novom ponudom u Gradu, načinom prehrane i zanimljivim namirnicama.
— Za početak, želim da ljudi znaju kako imaju još jednu vege opciju u modernom ambijentu… I ako je već netko zainteresiran promijeniti svoj način života kroz hranu i sport, treba znati da uvijek stojim na raspolaganju i imam pet minuta vremena – priča nam Dadić. Otkriva i kako planira u restoranu organizirati događaje i tematske večeri kada će u goste pozvati inspirativne ljude koji će s posjetiteljima dijeliti svoja životna iskustva. No, do toga ćemo morati pričekati zimsko razdoblje. U svoje kalendare zapišite i subotu 17. kolovoza kada će se održati ‘Vege cocktail night’ uz vegetarijanski finger food na taraci.