Grad

UPRAVNI SUD POTVRDIO Grad je zakonito otkazao koncesijske ugovore ‘karićarima’

pretovarna zona ploce9

Upravni sud u Splitu potvrdio je zakonitost postupanja Grada Dubrovnika u rješavanju problematike pretovarne zone, kada je zbog nepridržavanja odredbi preuzetih ugovorima o koncesiji Gradsko vijeće raskinulo ugovore s dotadašnjim koncesionarima za djelatnost opskrbe povijesne jezgre.

Naime, kako u priopćenju za javnost navode iz Grada Dubrovnika, u prvom od dva takva postupka Upravni sud u Splitu presudom je odbio tužbeni zahtjev obrta Palma Plus kojim se tražilo poništenje Odluke o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji sklopljenog 15. studenog 2019. između Grada Dubrovnika i navedenog obrta. Sud je presudio da je Grad Dubrovnik kao davatelj koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar povijesne jezgre grada posebnim vozilima zakonito postupio kada je raskinuo Ugovor o koncesiji s predmetnim koncesionarom radi povrede ugovornih odredbi.

Naime, zaključak je Suda kako uređenje prostora pretovarne zone “nije učinjeno u namjeri kako bi se koncesionare onemogućilo u obnavljanju za Grad važne komunalne djelatnosti nego u okviru legitimnog prava da se pronađe razumna ravnoteža između općeg interesa za urednom opskrbom i uređenjem prostora koje tome služi”. Sud također smatra da Grad preuređenjem pretovarne zone koncesionare “nije doveo u položaj da ne mogu obavljati povjerenu djelatnost”.

Iz Gradske uprave nadalje podsjećaju kako su rješavajući komunalni nered i neodrživo stanje na predjelu pretovarne zone na Pločama, u srpnju prošle godine proveli prvu od predviđene tri faze uređenja. Prethodno neugledno područje hortikulturno je revitalizirano i ozelenjeno. U potpunosti su uklonjeni građevinski i ambalažni otpad, kao i pokretne i nepokretne stvari unutar paravana te sami paravani, a površina je podijeljena na prihvatno-pretovarnu zonu i otvorenu javnu površinu. Uvedenim promjenama prostor je rasterećen te je osiguran odgovarajući pristup javnom sanitarnom čvoru, a sami ulaz u područje UNESCO-vog zaštićenog kulturnog dobra poprimio je adekvatan i jedinstven izgled.

Nakon raskida ugovora o koncesijama s postojećim koncesionarima Grad Dubrovnik djelatnost opskrbe povijesne jezgre povjerio je društvu Sanitat Dubrovnik d.o.o., a koje društvo danas obavlja istu djelatnost posebno za tu prigodu nabavljenim elektrovučnim vozilima.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist