Zanimljivosti

UPOZNAJTE ‘ANDRIJU’! Predstavljen digitalni asistent za sva pitanja građana o koronavirusu

Andrija Digitalni asistent

Andrija, prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa, odnosno digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu, predstavljen je ovog utorka u Vladi.

Na predstavljanju su sudjelovali ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić, piše Index.

S Andrijom, koji je ime dobio po dr. Andriji Štamparu, ocu preventive koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta, možete komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Servis se može aktivirati i klikom na ovu POVEZNICU a aktivacijska poveznica objavljena je i na Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai.

– Činilo nam se najprimjerenije ime. Ideja je da najprije pomogne zdravstvenim djelatnicima. Funkcionirat će preko chatbota na koronavirus.hr i na Whatsappu pod imenom Andrija – prvo se okupljenima obratio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i dodao kako će se pomoću Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma, odnosno Andrija će postavljati pitanja kao da ste u ordinaciji, samo u digitalnom obliku. Na taj način, naglasio je Frka-Petešić, znatno se rasterećuje sustav.

– Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija – reka je pak epidemiolog Branko Kolarić, koji je pomagao u razvoju Andrije.

– Nemojte biti prekritični prema njemu, on će se još značajno razvijati u narednim danima. Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome – dodao je, a Andrija, istaknuo je, može obraditi desetke tisuća poziva dnevno, što je veliko olakšanje za medicinske radnike.

Govorio je i Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths koji je rekao kako se nada da je ovo uvod u nešto veće i možda digitalizaciju uprave, dok je ministar Beroš istaknuo kako se razmišljalo o tome što još napraviti, jer ako se svi ne pridržavaju mjera, nema rezultata.

– Ovak ose pokušavamo obratiti posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima – rekao je Beroš i zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju Andrije.

– Naša je vizija da e-asistent bude naš virtualni suradnik. Želim istaknuti da smo zahvalni svim pojedincima koji su bili uključeni u projekt – poručio je pak ministar uprave Ivan Malenica, koji je odgovorio i na pitanje je li asistent anoniman, istaknuvši kako jest te i kako se podaci o građanima ne prikupljaju.

Epidemiolog Kolarić je rekao kako neće zbog Andrije ljudi neće završiti u samoizolaciji jer Andrija u tom slučaju šalje ljude obiteljskom liječniku.

Zašto je Andrija poseban?
Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih

Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom.

 

 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist