Zanimljivosti

UOČI VELIKE GOSPE Posebna glazbena večer u Konavlima

agro konavle 4

Tematska večer Velika Gospa u Konavlima organizirana ovu nedjelju u Lovornom privukla i oduševila je veliki broj posjetitelja nakon odslušanog koncerta koji su izvele mlada sopranistica Katarina Margaretić te Patricija i Nena Ćorak na violini i klaviru.

Na repertoaru su također bile prigodne duhovne kompozicije poput Schubertove, Gounodove i Caccinijeve Ave Marie, Mozartove Laudate Dominum do napjeva Zdravo dijevo svih milosti puna. Inicijatorica ove tematske večeri i koncerta bila je Nena Ćorak, glazbenica i glazbeni pedagog te članica Udruge rodom iz Lovornoga.

Organizatori navode kako je o kapeli Velike Gospe u Lovornom i povijesnom lokalitetu govorila Helena Puhara. Ova konavoska zavjetna crkvica je sagrađena 1900. godine na mjestu puno starije ranosrednjevjekovne kapele. Iz tog vremena datira i kamena stela, nadgrobni spomenik o prerano preminuloj djevojci Magji Letini. Ovaj natpis koji datira s konca 1. stoljeća je jedan od najstarijih pisanih tragova u Konavlima.

Večer je završila druženjem uz vino s Trganja kojeg je ove godine pravio vinar Ivo Karaman i kobasice napravljene na Gustima, a odnjegovane u pogonu OPG-a Đivanović.

Udruga Agroturizam Konavle organizirala je ovu tematsku večer u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala, Konavoskim dekanatom i Bratstvom Velike Gospe iz Lovornoga.

Foto: Agroturizam Konavle

Pročitajte još

(FOTO) LJETNE RADIONICE Kako male Konavoke pletu, vezu, crtaju…

Dulist

STEM ljeto u ZTK nastavljeno raznovrsnim radionicama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist