Grad

VIDEO UNESCO šalje promatračku misiju u Dubrovnik!

grad nekretnine zidine1533

Na 38. sastanku UNESCO-a u Dohi, jedna od tema bila je i status Dubrovnika, uslijed sve većih prijetnji za očuvanje njegovog statusa zaštićenog spomenika kulture. Uz izgranju golf resorta na Srđu, kao jedan od glavnih problema istaknut je kruzing turizam, zbog čega je i proizašao prijedlog da se Grad uvrsti na listu ugrožene svjetske baštine. Jedan od zaključaka sastanka bio je i kako će UNESCO poslati promatračku misiju u Dubrovnik, koja će svoj izvještaj podnijeti 2015. godine, a rasprava o njemu biti će godinu poslije, na 40. po redu sastanku.

Na sastanku je istaknuto kako je dokumentacija koja je dostavljena od strane Vlade nepotpuna, te kako za dobar dio dokumenata nedostaju prijevodi, kao i da su prijave o prijetnjama Gradu stizale uglavnom od trećih zainteresiranih strana. Također, naglašeno je kako je ovo prvi put od 1998. da je uopće stigao izvještaj iz Hrvatske o Dubrovniku. Podsjetimo, te godine je naime Dubrovnik uklonjen s liste ugrožene spomeničke baštine zbog iznimnih napora u obnovi kulturnih spomenika.

-Gradnja je daleko od povijesne jezgre -tvrdio je na sastanku predstavnik Hrvatske Ivo Goldstein te pozvao UNESCO da pošalje promatračku misiju. Dodao je kako će Vlada dostaviti svu potrebnu dokumentaciju prije gradnje.

Generalni zaključak s kojim su se složili gotovo svi sudionici sastanka je kako su informacije o cijelom slučaju zasada nepotpune zbog čega je prerano donositi nekakve zaključke. Čini se kako će konačna odluka biti najranije na 40. konferenciji za dvije godine.

Pročitajte još

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist

OBAVIJEST HEP-A Gornji Kono u srijedu bez struje

Dulist