Aktualno

Unatoč strogim pravilima, onečišćenje s cruisera i dalje ogroman problem

cruiser luka gruz01

U lipnju ove godine Europska federacija za prijevoz i okoliš objavila je studiju kojom je glavna svrha analizirati onečišćenje zraka uzrokovano putničkim brodovima u europski morima.

U studiji je u brojevima prikazano onečišćenje u 50 najzagađenijih europskih lučkih gradova u 2017. godini, među kojima je i Dubrovnik. Četrdeset crusiera, koliko ih je u 2017. uplovilo u Dubrovnik, a koji su na vezovima proveli 2,791 sati, ispustili su 6,344 kilograma sumporovog oksida te 140,259 kilograma dušikova oksida.

Usporedno s vozilima, kojih je iste godine registrirano 27,173, s druge je strane ispustila 331 kilogram sumporovog oksida te 100,174 kilograma dušikova oksida.

-Rezultati pokazuju da su luksuzni brodovi u vlasništvu Carnival Corporation & PLC u 2017. samo u europskim morima ispustili 10 puta više sumpornog oksida, nego 260 milijuna vozila u Europi. Španjolska, Italija, Grčka, Francuska i Norveška najviše su izložene. Među glavnim lukama najzagađenije su Barcelona, Palma Mallorca i Venecija – istaknuto je.

Analiza također otkriva da čak i u područjima kontrole emisije sumpora (SECAs), gdje je prisutan najstroži standard, onečišćenje zraka s brodova za krstarenje i dalje izaziva veliku zabrinutost. U Danskoj, na primjer, čije su obale u cijelosti u okviru SECA-e, brodovi za kružna putovanja emitiraju 18 puta više
sumporovog oksida u 2017. godini od 2,5 milijuna vozila.

-Ovo je odraz učinkovitosti direktive o kvaliteti goriva u cestovnom prometu i neuspjeh u provedbi
ekvivalentne standarde za industriju brodova. Brodovi će i dalje ispuštati više sumporovog oksida u usporedbi s vozilima čak i nakon uvođenja globalnog ograničenja emisije sumpora 2020. godine – poručili su.

Sve podatke možete provjeriti ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist