Zanimljivosti

Umirovljenici obišli oaze mira i ljepote

umirovljenici elafiti 07

Proteklu subotu članovi Matice umirovljenika podružnice Lapad posjetili su Lopud i Šipan. Umirovljenici su ovom prilikom obišli samostan Blažene Djevice Marije iz 1483. godine, koji je te davne godine izgrađen kao utvrda pred najezdom Turaka.

Nalazišta oko njega datiraju još iz Rimskog doba.

Potom su posjetili Lopudski park iz 19. stoljeća u kojem se nalazi bilje iz svih djelova svijeta, a ponajviše je eukaliptusa, kaktusa, bambusa i pinja. Otok je 1400-te godine imao oko tisuću stanovnika, a prema posljednjem popisu broji tek 270.

Šipan se prvi puta spominje u drugoj polovici 15. stoljeća i to pojavom obitelji Sagroević-Stjepović-Krivonosović-Skočibuha. Njihov ljetnikovac iz 1530. godine, danas je jedini na Mediteranu koji ima sačuvani drveni balkon iz tog doba. Na otoku ima ukupno 34 crkve i 42 ljetnikovca, od kojih su mnogi zapušteni, ali se ljetnikovac "Stjepović-Skočibuha" upravo obnavlja. Zanimljivo je da je Šipan ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao otok s najviše posađenih maslina u odnosu na broj stanovnika. Od nekadašnjih sedam tisuća stanovnika, danas ih ima tek oko 450 i to uglavnom starije životne dobi.

Umirovljenici su svoj edukativni izlet upotpunili ruškom i kupanjem u Suđurđu na otoku Šipanu.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 2001. Umro veliki redatelj Tomislav Durbešić

Dulist

Sretan rođendan našoj opernoj divi Dubravki Šeparović Mušović!

Dulist

Hrvat osvojio vrtoglavi iznos na lutriji

Dulist