Ulicama moga Grada

Ulica Miha Pracata

njavro59

Vraćamo se lagano u đir ulicama Grada. Misli i asocijacije su malo odlutale u ove dane južine. Nije za zamjerit. A i bili smo u nekim danima tužnih sjećanja na one koji nisu više s nama, pa ni čeljadi nije bilo baš do priče.

Nakon južine, malo je i zahladilo, došla nam je bura i malo mozak razbistrila. A i vrijeme je više, ipak smo u sredini mjeseca koji se i zove studeni. Ostali smo sami u Gradu, nema više nikog sa strane. Sve je pošlo, vratilo se doma.

Negdje daleko van našeg Grada. Do njihova novog dolaska, dakle do novog ljeta, kako stvari stoje po najavama i obećanjima, Hrvatska ulazi u Europsku uniju. Mi, ovdje u Dubrovniku, kako stvari stoje, ostajemo i dalje van te EU! Nepovezani i tako daleko.  

Naša draga Vlada sve čini da se tako i osjećamo, zaboravljeno i napušteno. Pomalo, razne državne institucije i sve što vrijedi i neki grad čine gradom i središtem, preseljavaju negdje drugo, u onaj dio Hrvatske koji će ući u EU. Nas ostavljaju bez svega. Ponižavajuće.
 
'SULE SILNI'
 
Ipak, nije sve tako crno. Evo, možete svako večer gledati na TV seriju o Sulejmanu, kojeg su zbog mnogih zala koje je počinio zvali „Silni“, a ne „Veličanstveni“, kako to sad lukavo propagiraju moderni Turci. Tu seriju koju tako mahnito gledaju mnogi Hrvati/ce, ipak je prvo trebao pogledati neki povjesničar i potvrditi našem pučanstvu kako je zapravo puno toga ublaženo i lažno, jer taj „Sule Silni“ puno je zla nanio i hrvatskom narodu. Al' dobro!

Zla kob zaborava. Živimo neka druga vremena, uskoro će Turci imati još koji hotel u gradu i ovisit ćemo o njima, pa se nasmijte malo i na njihov račun. Malo montiranog humora o nama danas kroz ovu seriju možete pronaći na ovoj web stranici http://vimeo.com/52969250. Ajmo sad konačno malo u đir ulicama.

Vjerujem kako nema niti jednog stanovnika Dubrovnika koji bar jednom nije prošao ulicom Miha Pracata. Ide od Straduna, pored apoteke s lijeva, sve gore do Glazbene škole. U tom nizu kućnih brojeva danas prolazite pored kafića, restorana, galerija, tu je i Narodna knjižnica gdje ste morali poć' ako ne zbog sebe, onda sigurno tražit lektiru za djecu.

Presijeca je ulica Od Puča, a na tom kantunu nekad je bila slastičarna iz koje miris kolača valjda i danas pamte neke davne generacije. Dalje je slijeva džamija i Odbor islamske vjerske zajednice, malo dalje na desno Gučetićeva ulica i osnovna škola, koji korak dalje Centar za socijalnu skrb, zatim crkvica Svetog Vida iz 16. stoljeća. Tu negdje već počinju prvi skalini, na desno je pomalo skriveno i bajkovito bogatstvo povijesti Grada, još uvijek sačuvani nekad davni stambeni kompleks kojeg „pletu“ ulice Pečarica i Tmušasta.

I na vrhu ste u ulici Strossmayerovoj, s kojom zapravo počinje kvart ispod Svete Marije, točnije na samom ste ulazu u Glazbenu, zapravo već duže godina Umjetničku školu. Ako već niste vi, tu vam dijete ide ili u muzičku, il' na balet il' lijepo slika! Eto, kad se sve navedeno zbroji, male su šanse da bar jednom niste svratili do ulice Miha Pracata.
 
BAJKOVITI DIO GRADA
 
O tom zaista bajkovitom dijelu Grada, spletu između Pečarice i Tmušaste, pisala je znana profesorica Marija Planić Lončarić u svom tekstu „Zajednički prostori stambenih zona srednjevjekovnog Dubrovnika“, navodeći kako „dubrovački primjer očuvanoga zajedničkog dvorišta jest u središtu velikoga pravokutnog i pravilnog stambenog bloka, danas omeđena ulicama: Gučetićevom na sjeveru, Pracatovom istočno, Strossmayerovom južno i Božidarevićevom zapadno“.

Dvorišta su bila centri malih kvartova, blokova Grada. Dalje piše u toj knjizi kako „razvijeni oblik takvog maloga feudalnog prostora nalazimo u bloku između Pracatove i Božidarevićeve ulice. Iako je on u biti jednakih karakteristika, a to je osnovni hijerarhijski odnos između položaja i veličine vlasnikove kuće i one ovisnih ljudi, blok je razvijeniji u odnosu veza dvorišta s okolnim gusto izgrađenim tkivom i obližnjim ulicama.“

A te dvije male ulice ovako opisuje: „ulica Tmušasta, koja s južne strane dolazi do linije drugog prilaza, do ulice Pećarice, koja prilazi dvorištu s istočne strane. Jedan i drugi prilaz su zanimljivi: Tmušasta, koja je na svojem najužem dijelu široka nešto manje od metra, i šira Pećarica, koja je u jednom dijelu nadsvođena.“ Prostor unutar zidina tada je bio jako vrijedan, pazilo se kako iskoristiti svaki kvadrat, ali za bolji život, a ne kao danas, kada su prostori unutar zidina također i te kako na cijeni, ali za otvorit suvernirnicu, kafić, restoran…

Pisali smo u ovom điru o te dvije male ulice tako čudna imena. A za povezati i shvatiti o kakvom se stambenom kompleksu i isprepletenosti objekata i ulica tu radi, ponajbolje izučavati priloženi tlocrt baš iz navedene knjige. Tu se krije povijest Grada. 
 
PUCIĆEVA POSTALA MIHA PRACATA
 
Ova ulica nekad se zvala Pucićeva, a današnje ime je dobila po dobro znanom dubrovačkom pomorcu, brodovlasniku i trgovcu Mihu Pracatu, koji je upravo u toj ulici imao svoju palaču, rođenom na Lopudu negdje oko 1522., na kojem i umire 1607. godine. Sahranjen je u klaustru Male braće. Između tih godina zbio se jedan život vrijedan poštivanja.

Naravno, osnova neke opće kulture i barem minimalnog poznavanja povijesti Dubrovnika svakog njegova stanovnika vodi logičnom zaključku kako o ovom velikom liku naše povijesti znate barem nešto. Stoga, tek; Miho Pracat bio je jedini pučanin, dakle ne ondašnja vlastela ni plemstvo, već običan građanin kojem je Dubrovačka Republika 1638. godine podigla javni spomenik i eno vam ga u Kneževu dvoru! Po sred atrija Dvora!

Tu veliku počast zaslužio je darivajući sva svoja dobra za otkup Dubrovčana koji su zapali u roblje u stranim zemljama. Ponajviše su robovali kod Osmanlija, preciznije Turaka! Uz Miha Pracata veže se i znana legenda o gušterici! Odmarao je ispred svoje kuće i gledao guštericu kako pokušava uspeti se uz hrapav zid. Uspjela je tek treći put, što je Miho Pracat povezao sa svoja dva dotadašnja pomorska neuspjeha, te se odlučio i na treći pokušaj, uspio i postao jedan od najimućnijih stanovnika Republike toga vremena. Naravno, puno još priča imate o njemu, al' to čitajte negdje drugo.

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro