Aktualno

ULICA IVANA PL. ZAJCA Na Orsanu vozite zabranjenim smjerom? Po špagu do 660 eura!

orsan ulica ivana pl. zajca

Iako se smjer vožnje Ulicom Ivana pl. Zajca, točnije na Orsanu promijenio prije gotovo šest godina, još uvijek ima vozača koji s Lapadske obale kraj benzinske postaje skrenu udesno. Kao da ih nije briga hoće li im u tom trenutku naići neko vozilo iz suprotnog, odnosno u ovom slučaju pravog smjera. Ili ne znaju prometne znakove ili im se jednostavno ne da voziti po pravilima jer će im za doći na odredište trebati malo više vremena. Lakše je, očito, skratiti put pa i zabranjenim smjerom. No, ovakve situacije svakako su opasne, a kako ističu pojedini naši sugrađani, nažalost nisu rijetke. Kazne za vožnju krivim smjerom kreću se od 260 do 660 eura.

Od početka godine 14 kazni
Tragom informacija naših sugrađana kako se često događaju ovakvi prekršaji na Orsanu, zanimalo nas je koliko je vozača kažnjeno od početka ove godine.
— Postaja prometne policije Dubrovnik od početka ove godine je u ulici Ivana pl. Zajca sankcionirala 14 vozača zbog vožnje suprotnim, odnosno zabranjenim smjerom – ističu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Treba svakako naglasiti kako policija nije 24 sata prisutna na ovom potezu, što nitko niti ne očekuje, pa je sasvim sigurno broj onih koji voze zabranjenim smjerom, a nisu u tome zatečeni daleko veći. Kao jedno od rješenja za stati u kraj neodgovornim vozačima nameće se postavljanje nadzornih kamera. Među našim sugrađanima čak se pojavila i informacija kako je takav potez u planu. Stoga smo o tome, razmišlja li se u suradnji s Gradom Dubrovnikom o postavljanju nadzornih kamera, upitali i Policijsku upravu. Podržat će svaki prijedlog, ali…
—Sukladno važećim zakonskim propisima, lokalna samouprava uređuje promet na svom području, a takvi razgovori do sada nisu vođeni. Međutim, želimo istaknuti kako će ova Policijska uprava podržati svaki prijedlog lokalne samouprave koji je usmjeren na smanjenje broja prometnih nesreća i bolju protočnost prometa – odgovaraju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Napominju i kako su se nadzorne kamere namijenjene uočavanju prometnih prekršaja do sada postavljale sukladno analitičko-statističkim pokazateljima broja prometnih nesreća i najtežih stradavanja u njima, pri čemu je u fokusu nadzor prekršaja prekomjerne brzine kretanja vozila koji je najčešći uzročnik najtežih prometnih stradavanja – zaključuju na ovu temu iz PU.

I novčana kazna i negativni bodovi
Svakako treba ponoviti kako se vožnja zabranjenim smjerom, temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 260,00 do 660,00 eura. Osim novčane kazne, propisano je i da će se vozaču, koji je proglašen krivim za ovaj prekršaj, izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca ako je prekršaj počinjen drugi put, a šest mjeseci ako je prekršaj počinjen treći put, odnosno svaki sljedeći put. Također, sukladno zakonskim odredbama, vozaču se u evidenciju upisuju četiri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za ovaj prekršaj. Za kraj podsjetit ćemo kako je Grad Dubrovnik, najprije kao privremeno rješenje, a potom i kao trajno, novu regulaciju prometa na Orsanu uveo kako bi se poboljšala protočnost prometa u Solitudu te rasteretio promet na dijelu Ulice Iva Dulčića.

Pročitajte još

Franković: Neću im dozvoliti silovanje lika i djela Iva Dulčića, povlačim točku!

Andrea Falkoni Račić

Vijećnici odlučili: UTD Ragusa i TUP postaju jedno društvo

UKIDA SE ODJEL ZA TURIZAM, GOSPODARSTVO I MORE ‘Vićan ostaje bez pročelnice!’

Andrea Falkoni Račić