Aktualno

ULAGANJE U KRIPTOIMOVINU Hrdalo: Želimo educirati mlade koji su zainteresiraniji za nove tehnologije

DSC 0120

Povodom Svjetskog dana ulagatelja, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Sveučilište u Dubrovniku i Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) ovog petka održavaju jednodnevnu konferenciju ‘Investiranje u kriptoimovinu – prilike i izazovi’ u studentsko-kongresnom centru Akademis u Dubrovniku.

Konferencija uključuje dva stručna predavanja i dvije panel diskusije na kojima su stručnjaci iz industrije i regulatori raspravljali o najaktualnijim kripto-temama poput regulacije kriptovaluta (MiCA), sprječavanja pranja novca (AML) i investiranja.

Vlaho Hrdalo, inače odvjetnik, a trenutno i predsjednik hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalute koja je jedna od suradnika ove konferencije, ispričao nam je nešto više o samoj konferenciji.

-Nalazimo se u Svjetskom tjednu ulagatelja i tim povodom smo htjeli organizirat jednu konferenciju. Malo sebično da bude u Dubrovniku jer sam ja od tu, ali ovo je bila prilika da dovedemo sve dionike na jug Hrvatske u duhu decentralizacije koja je zapravo forte naše cijele kripto industrije. Konferenciji koja je namijenjena prvenstveno studentima i mladim polaznicima srednjih škola, maturantima. Ideja je educirati mlade koji će po prirodi biti zainteresiraniji za nove tehnologije i koji bi se mogli upustiti u eksperimentiranje s njima. A sve s ciljem da to eksperimentiranje bude što sigurnije – rekao je Hrdalo.

Kriptovalute pojavile su se još davno kada nije postojala nikakva regulacija.
-Prije se time mogao baviti bilo tko. Nije morao osnovati niti tvrtku ili je osnovao tvrtku s 10 kuna temeljnog kapitala i onda je ljudima govorio pošalji mi 100 tisuća eura, ja ću za tebe ulagati. I to se nije pokazalo kao odlično rješenje kao i mnogo puta prije u povijesti. Zbog toga su se na razini EU-a i Hrvatske odlučili da je potrebno ipak uvest nekakva pravila igre. Tako, zahvaljujući tim pravilima igre koja su na snazi zadnjih godinu dana, imate samo 8 trgovačkih društava u Hrvatskoj koja su dobila odobrenje HANFA-e da to mogu raditi. U prijevodu, kada vidite na Facebook-u reklamu ‘ulažite u nas’ najjednostavnije je otići na HANFA-u i vidjeti je li se ta tvrtka tamo nalazi – objasnio je Hrdalo i dodao: ‘Ako se ne nalazi, velika je šansa da to nije netko tko radi za vaš interes.’

Jedna od sudionica današnje konferencije je i direktorica Ureda za sprječavanje pranja novca u HANFA-i, Senada Dürrigl, koja nam je detaljnije ispričala kojim se poslom bavi.
-To je jedan mali ured osnovan prije 4 godine koji se bavi jednim dijelom koji je bitan, a to je AML (Anti-Money Laundering). Često pitanje koje se postavlja je gdje je AML, a odgovor je da je svugdje. To je kao zrak koji udišemo. Taj rizik od pranja novca postoji u svim našim subjektima nadzora, a od nedavno je to i u industriji kripta koja je nova, mlada i razvija se. Nova je u odnosu na nas regulatore, a samo postojanje kripta je još odavno prije – kazala je Dürrigl i dodala kako HANFA pokušava dati jedan zakon u okviru kojeg će biti fer utakmica.

Banner 300x250 DU 1

Nakon osnivanja Ureda, dodala je, s popisa je maknuto čak 84 društava. Objasnila je što se dogodilo.
-Prije regulative su društva negdje uočila da bi se trebalo baviti kriptom pa su to upisali u sudski registar kao svoju djelatnost. Onda su ili radili ili nisu, uglavnom, bili su van naše regulative. Osnivanjem ureda detektirali smo društva koja su upisala svoju djelatnost u sudski registar, a koja nisu poštivala zakonsku odredbu da se treba javiti HANFA-i pa su inicijalno došli na popis, takvih društava je bilo 84. To je veliki rizik, a vi imate društva za koja ne znate je li se time bave ili ne – dodatno je pojasnila Dürrigl.
Upravo zato je došla nova regulativa koja nalaže da se prvo treba registrirati da bi uopće mogli upisati tu djelatnost.

Prema istraživanjima danas postoji veliki interes za ovu djelatnost, a gotovo svugdje možete već i plaćati s kriptovalutama.
-Hrvatska i Slovenija su dosta visoko plasirane po interesu opće javnosti za tim. To ne mora nužno značiti o nekim velikim investicijama, ali o interesu za tehnologiju da. Ima li puno interesa sa strane pružanja usluga, ima čak i tu – istaknuo je Hrdalo. Dodao je kako danas možete plaćati svugdje s tim. Tako je primjerice jedna tvrtka s jednim od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj omogućila plaćanje kriptovalutama.
Da će kriptovalute zamijeniti novac, straha nema.
-Mislim da nije realno da kriptovaluta nekad zamijeni novac. To su dva sustava koja su krenula kao dvije paralelne linije i koje sve više konvergiraju. Kriptovalute će jednostavno biti kvalitetna alternativa koja će služiti kao ‘backup’ tradicionalnom financijskom sustavu i za inovacije jer je lakše u tom svijetu inovirat nego što je bankama i nekim sustavima koji su tradicionalniji i više regulirani – istaknuo je.

 

Foto: Ivan Pozniak 

Pročitajte još

LUMIART DUBROVNIK Festival svjetlosti donosi magične projekcije od 8. do 10. studenog

Dulist

POREZNA REFORMA I POVEĆANJE PAUŠALA Na ruku velikima, mali nagrabusili!

Ivana Mijić Vulinović

[FOTO/VIDEO] APOKALIPSA U BIH Najmanje 20 poginulih, urušene kuće, odroni, poplava, potres

Dulist.hr