AktualnoUrednički izbor

UKRAJINSKI REPREZENTATIVAC OLEKSANDR BELIKOV I NJEGOVA OBITELJ U GRADU Upoznati ste s našom boli. Proživjeli smo isto!

C Oleksandr Belikov KK Dubrovnik 8

Od trenutka kad smo došli, prije nekoliko dana, osjetili smo tu nevjerojatnu ljubaznost. Mislim da je to zbog toga što ste itekako upoznati s našom boli, baš kao što smo mi upoznati s vašom poviješću. Proživjeli smo isto – priča nam Saša. Oleksandr Belikov, ukrajinski top košarkaš, s obitelji je – ženom Natom Belikovom i kćeri Emiliom, u Dubrovniku već nekoliko dana.

Potpisao je ugovor s Košarkaškim klubom Dubrovnik, a što će biti za dva mjeseca, kad istekne – ne zna.
—Zbilja ne znam. Ugovor ima svoj rok, a hoću li kasnije dobiti poziv, vratiti se u Ukrajinu… Zasad smo tu, idemo dan za dan – priča nam dalje Saša. Njegovi su roditelji u Berdyansku, Natini u Odessi.

—U našim je gradovima relativno mirno. Imali smo tek nekoliko bombardiranja. Do sutra, ne znamo – iako nam pričaju smireno, sjena tuge vidi se na njihovim licima. Zahvalni su svim ljudima koji su ih primili u našem gradu, iako su tu tek dva dana. Zabrinutost ne mogu sakriti…
—Roditelji su nam u redu, preplašeni su naravno – odgovara na pitanje jesu li razmišljali o tome da ih pozovu u Dubrovnik.

NIJE JEDNOSTAVAN Znate li hrvatski?
Znate li hrvatski? Ne baš! Neke su nam riječi poznate kad ih čitamo, ali kad ih čujemo ne možemo ih zapravo prepoznati – kaže nam Nata, koja je porijeklom Bugarka. Ona i Oleksandr upoznali su se u Odessi prije šest godina i otad funkcioniraju kao obitelj, prije tri godine okrunjena malom Emiliom.

‘Više su roditelji zabrinuti za nas, čini mi se’
— Oni ne žele doći. Zapravo, oni su više zabrinuti za nas nego mi za njih, čini mi se! Na sigurnom su i zato se boje za našu budućnost, manje više kao i svi roditelji na ovom svijetu. Ali ovdje je mirno i sigurno. Svaki dan se čujemo, a i za to vam mogu reći – zasad. Situacija se mijenja iz sata u sat, Kijev je ponovno bombardiran, a prvim danom rata stao je život – reći će nam Saša. Povremeni reprezentativac, iznimno uspješan košarkaš, donedavno je bio igrač SC Prometeya, ukrajinskog prvoligaša koji je u sezoni 2022. držao prvo mjesto u Prvenstvu Ukrajine. I sport je stao, dodaje.

Oleksandr Belikov 1

—Čak su i informacije iz Ukrajine prema svijetu malo ‘zagušene’, a i propaganda radi svoje. Čini mi se da ste i u tom segmentu i vi imali sličnu situaciju. Zbog svega toga ništa ne planiramo, ništa ne promišljamo za budućnost, a nadamo se samo jednome – kraju rata. A nitko ne zna kad je rat gotov – naglasit će oboje, i Saša i Nata. Dok razgovaramo, planiraju mali izlet – Omiš gdje KK Dubrovnik igra utakmicu. Oleksandr ne može još igrati, dok ne prođe sistematski pregled. Već se upoznao sa suigračima, ali kaže nam i to kako je ‘došao pripremljen’. Naime, Saša Belikov bio je suigrač Hrvata Mira Bilana upravo u Prometeyu.

UKRAJINCI U GRADU I ŽUPANIJI Slični smo mentalitetom
Znamo da nemate puno Ukrajinaca u gradu i županiji, ali vjerujemo, silom prilika, da će ih biti sve više i više. Slični smo mentalitetom, razmišljanjima, a nažalost sada i poviješću – kaže nam Saša. Njegova obitelj u Dubrovniku živi mirno.
—Dva puta dnevno je trening, svaki dan idemo do plaže Sunset. Veselim se dubrovačkom iskustvu – kaže ovaj ‘dvometraš’ – kako sportskom tako i životnom – zaključuje.

— Tek smo dva dana tu zapravo, ali moji suigrači divni su ljudi, kao i treneri. Dubrovnik je prekrasan grad i mislim da reflektira tu ljubaznost njegovih stanovnika. Kako sam igrao s Milom, rekao mi je sve najbolje o Dubrovniku i klubu, a moj agent odradio je ovaj ‘birokratski’ dio. Iznimno se veselim suradnji s KK Dubrovnik. Nata i ja susrećemo samo dobre ljude koji suosjećaju, a istodobno nas ohrabruju. Momci u klubu su fantastični, kratko se znamo, ali imam osjećaj da se znamo cijeli život. Treneri su također sjajni ljudi – naglasit će. Emilia, mala Mia, igra se kraj njega i Nate dok pričamo, a odgovor je Nata pružila i prije pitanja samog…

‘Mia nije svjesna’
—Ne, nije svjesna što se događa. Bili smo u Pragu kad je počeo rat tako da s ovom situacijom nije imala apsolutno nikakvih dodirnih točaka. Njeno djetinjstvo srećom je netaknuto. Ima tri godine i donedavno je išla u vrtić. Nadamo se da će nastaviti, a to ovisi o onome što će se događati za dva mjeseca – sjetno govori Nata.

—Sve što možemo je čekati. To je ono najstrašnije. Najveća želja, pitate me… Da rat stane i sve se unormali. Rat je strašan, ali ono što dolazi nakon njega je još gore. Nadamo se da ćemo imati dovoljno snage oduprijeti se toj velikoj sili. Oni su veliki, ali mi se ne damo. Ne damo našu zemlju i pokušat ćemo pobijediti. Imamo razlog za borbu. Uostalom, cijeli svijet je, manje više, uz Ukrajinu – reći će nam oboje, pa iz malenog Dubrovnika poručiti svijetu: ‘Zaustavite rat!’. Mi ćemo im na kraju ovog razgovora poželjeti isto. Poželjeti stari život natrag i dom kojemu se mogu vratiti.

BIOGRAFIJA MLADOG UKRAJINCA Tri puta prvak Ukrajine!
Oleksandr Belikov 3

Oleksandr Belikov je 29-godišnji ukrajinski igrač, visok 201 cm, težak 88 kg, koji je donedavno bio igrač SC Prometey-a, ukrajinskog prvoligaša koji je u sezoni 2022. držao prvo mjesto u Prvanstvu Ukrajine.Karijera: BC Khimik Yuzhne (2010–2017), BC Odessa (Bipa-Odessa) (2017–2019), BC Cherkasy Mavpy (2019–2020), Ukrajina U-18 (2009.–2010), Ukrajina U-20 (2011–2012), Ukrajina (2020 – kvalifikacije za Eurobasket).
Trofeji: Prvak Ukrajine – tri puta (2014/2015, 2015/2016, 2020/2021),pobjednici Ukrajinskog Kupa(2015/2016), Pobjednik Ukrajinskog Superkupa (2020/2021).
Nakon što je osiguran plasman u ligu za prvaka, KK Dubrovnik je odlučio u ovom prijelaznom roku koji traje do 17. ožujka 2022. ojačati ekipu s ukrajinskim krilnim igračem – Oleksandrom Belikovim – pohvalili su se iz KK Dubrovnik nedavno na svojim službenim stranicama.
Oleksandar Belikov je bio i povremeni ukrajinski reprezentativac, koji već 11 godina igra u Ukrajinskoj prvoj ligi, a u prošloj sezoni se sa svojim klubom natjecao i u FIBA Europe Cup-u.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist