Hrvatska

UKINUT PDV, ALI… Hrana se i dalje baca, donacija nema!

shutterstock 25432702 Milos

Iako je u prosincu prošle godine doniranje hrane oslobođeno PDV-a, donacije proizvođača hrane i trgovačkih lanaca nisu povećane, a košarice brojnih korisnika humanitarnih organizacija i socijalnih samoposluga i dalje su prazne – navodi platforma nevladinih udruga Mreža hrane.

Stoga su, povodom Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava 20. veljače, upozorili na potrebu sustavnog informiranja donatora o novim poticajima za doniranje, a da Vlada ima odgovornost za nastavak izgradnje transparentnog i održivog sustava doniranja hrane.

– Najvažnija pretpostavka da hrana uistinu dođe do najpotrebnijih je izgradnja i osnaživanje sustava doniranja hrane, u čemu ključnu ulogu imaju Vlada, a posebno Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo socijalne politike. Mreža hrane poziva ih da preuzmu zadatak izgradnje tog sustava te da, zajedno s drugim tijelima državne uprave i u suradnji s civilnim društvom, nastave izvršavati taj zadatak. Prije oslobođenja donirane hrane PDV-a, donatori su često kao najveću zapreku isticali upravo porez na donacije.

No, sada kada tog poreza više nema, hrana i dalje ne dolazi do krajnjih korisnika. Treba li Hrvatska biti primjer zemlje u kojoj se hrana radije baca i uništava, čak i kad ne postoje stvarne zapreke za njezino doniranje? Mreža hrane poziva sve donatore da iskoriste novi zakonski okvir koji omogućuje doniranje hrane, te da pomognu najpotrebitijima i smanje poražavajuću količinu bačene hrane – navodi se u priopćenju Mreže hrane.

Vrlo brzo stigla je i reakcija Ministarstva poljoprivrede iz kojeg je, kako donosi HRT, priopćeno, da će sporni Pravilnik mijenjati uskoro.
– Praksa je pokazala da su potrebne određene korekcije Pravilnika na kojima će se zajedno sa zainteresiranim stranama raditi kako bi sustav doniranja hrane uspješno funkcionirao. Ministar Davor Romić učinit će sve korake da se u što skorijem roku krene u izmjenu Pravilnika – naglašeno je iz Ministarstva.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist