Hrvatska

UKIDANJE OLAKŠICA MLADIMA Padaju bruto plaće, negoduju i poslodavci

ministar marin piletic

Od 1. siječnja 2025. godine, poslodavci u Hrvatskoj više neće imati olakšice prilikom zapošljavanja mladih osoba, što će rezultirati smanjenjem bruto plaća za otprilike 300 eura. Ova mjera, koja je omogućavala oslobađanje od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za osobe mlađe od 30 godina, uvedena je 2015. godine s ciljem smanjenja visoke nezaposlenosti mladih, koja je tada iznosila 42,5 posto.

Vlada je odlučila ukinuti ovu pogodnost zbog znatnog smanjenja nezaposlenosti među mladima, no ističe da ukidanje neće utjecati na iznos neto plaće zaposlenika. Međutim, poslodavci se suočavaju s povećanjem troškova zaposlenika, što bi moglo dovesti do smanjenja konkurentnosti plaća i povećane vjerojatnosti odlaska mladih radnika u inozemstvo.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) snažno se protivi ovoj odluci, naglašavajući da su razlozi za zadržavanje mjere i dalje prisutni. Glavna direktorica HUP-a, Irena Weber, upozorila je da će ukidanje olakšice imati negativne posljedice na zadržavanje mladih zaposlenika, što bi moglo dodatno pogoršati demografsku situaciju u zemlji. HUP ističe da je olakšica bila ključna za omogućavanje poslodavcima da budu konkurentni u plaćama te da zadrže mlade radnike na domaćem tržištu.

Poslodavci su već podigli plaće i primanja kako bi zadržali svoje radnike, no smanjenje bruto plaća moglo bi natjerati mlade da potraže bolje plaćene poslove izvan Hrvatske. HUP također upozorava da bi, osim gubitka radne snage, ukidanje olakšica moglo dovesti do smanjenja proračunskih prihoda zbog manje doprinosa za zdravstveno osiguranje i poreza na dohodak.

U Vladi ističu da su mladi radnici i dalje zaštićeni kroz druge mjere, poput umanjenja godišnjeg poreza na dohodak za mlade do 25 godina, koji imaju pravo na 100-postotni povrat poreza. No, poslodavci se pitaju zašto se olakšice ukidaju mladima koji ostaju u Hrvatskoj, dok se istovremeno pružaju poticaji onima koji su već otišli.

Banner 300x250 DU 1

S obzirom na rastuće životne troškove, mladi će se suočiti s dodatnim izazovima u postizanju financijske neovisnosti. Uz sve to, stručnjaci upozoravaju da se bez adekvatnih mjera za poticanje zapošljavanja mladih može dogoditi trajno smanjenje radne snage u zemlji.

U međuvremenu, mnoge europske zemlje nude poticaje za zadržavanje mladih na tržištu rada, poput Nizozemske, koja omogućava neoporezive dodatke do 30 posto bruto plaće, te Poljske, koja mladima osigurava porezne olakšice.

U kontekstu svih ovih promjena, poslodavci i stručnjaci pozivaju vladu da preispita svoju odluku o ukidanju olakšica i razmotri kako poticati mlade ljude da ostanu i razvijaju svoje karijere u Hrvatskoj.

Pročitajte još

‘Dosje Jarak’ se vraća s pričom o najstrašnijem maloljetnom ubojici u povijesti Hrvatske

Dulist

PORAZNE BROJKE U zadnjih pet godina izgubili smo nevjerojatnih 260 tisuća ljudi

Dulist

Predsjednik Jadrolinije David Sopta: Nema dokaza o tehničkim greškama na ‘Lastovu’

Dulist