Grad

UDRUGA MALI STRADUN Šteta tako vrijednog prostora da i dalje stoji zapušten

Mali Stradun 12

Nakon DuListove reportaže s Malog Straduna, stiglo je priopćenje Udruge Mali Stradun kojeg prenosimo u cijelosti.

‘Pozdravljamo vašu reportažu objav­ljenu dana 23. kolovoza 2023. naslova ‘Je li Mali Stradun zaboravljen?’. Kori­stimo priliku da vam, mi članovi, udruge Mali Stradun odgovorimo na to pitanje… ‘Mali Stradun nije zabo­ravljen’. Želimo iskoristiti medijski prostor koji ste nam otvorili vašom reportažom da još jednom izvijestimo javnost o rezultatima šestogodišnjeg rada na projektu obnove Malog Stra­duna s Gradskom upravom koja nam je bila konstruktivan partner u ostva­renju našeg zajedničkog cilja od javnog interesa, a to je vratiti građane Grada na Mali Stradun i obnoviti zapušteni Mali Stradun.

Mali Stradun 9

Sve što ste napisali u vašoj reportaži je nažalost istina, iza 22 sata nema ni mačke ni pasa na Malom Stradunu, da vas duša zaboli. Šteta jednog tako, za našu zajednicu, vrijednog prostora da i dalje stoji zapušten. Kako ste i sami napisali postoje neki planovi, ali do njihove realizacije još nije došlo, no nadamo se da bi uskoro moglo doći.

Uspješno smo u proteklih nekoliko godina uz suradnju i potporu Gradske uprave pripremili prostorno-plansku dokumentaciju i osigurali pravni okvir za rekonstrukciju Malog Straduna što je okončano uspješno provedenim urbanističko arhitektonskim natje­čajem oznake 71–19/DU-AU/N čiji je prvonagrađeni rad postao i formalno sastavni dio važećeg GUP-a Grada Dubrovnika u njegovom članku 43. stavak (5).

Morate razumjeti i nas članove udruge, redom sve male privatnike, da nam se nije lako u ovim neizvjesnim vremenima upustiti u poslovni rizik i zadužiti se u bankama kako bismo uložili u ovaj projekt obnove – Udruga mali Stradun

Nakon višegodišnjeg rada i uloženih velikih sredstava postigli smo čvrstu pravnu i urbanističku podlogu na kojoj možemo već sutra započeti s ishođe­njem dozvola za rekonstrukciju Malog Straduna s novim javnim sadržajima za građane grada Dubrovnika poput restorana, konoba, slastičarni, svako­jakih butiga, igraona za djecu, barova na zelenim krovovima uz vodene površine i fontane.

No, morate razu­mjeti i nas članove udruge, redom sve male privatnike, da nam se nije lako u ovim neizvjesnim vremenima upu­stiti u poslovni rizik i zadužiti se u ban­kama kako bismo uložili u ovaj projekt obnove.

Mali Stradun 13

Ali, s obzirom da je ovo jedna posebna priča kojom bismo ostvarili, uz privatni i jedan još puno veći javni interes, spremni smo napraviti taj korak uz potporu Gradske uprave koja je uvijek imala sluha za javni interes pa tako i obnovu Malog Straduna.

Što se tiče samog prvonagrađenog rada, u nekoliko bi riječi valjalo istaknuti činjenice da ovim projektom nije izbe­toniran ni jedan jedini kvadrat okol­nog zelenila, već dapače – uvedene su nove zelene površine na ravnim oze­lenjenim krovovima koji su zamijenili dotrajale prokisle kose krovove u kom­binaciji s redizajniranim autohtonim kamenim fasadama višestruko veće energetske učinkovitosti od sadašnjih koje uopće nemaju termoizolaciju, dok se javni interes zaštitio sadržajima isključivo javne namjene’.

Udruga Mali Stradun

Foto: Udruga Mali Stradun

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist