Aktualno

Udruga Hrvatski domobran osmu godinu zaredom održava Elafitsko hodočašće

elafitsko hodocasce domobrana 3

Već tradicionalno, osmu godinu zaredom, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizira ‘Elafitsko hodočašće’, obilježavajući tako Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima s posebnim naglaskom na komunistički, jedan od najkrvavijih režima 20. stoljeća.

U ponedjeljak 23. kolovoza otočka stratišta i Slano pohodit će predstavnici Grada i Županije, župan i gradonačelnik sa suradnicima te članovi organizatora hodočašća Hrvatski domobran Dubrovnik.

-Tada ćemo se prisjetiti 272 ekshumiranih žrtava komunističkog zločina počinjenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na užem dubrovačkom području – navode iz udruge.

Inače, Elafitsko hodočašće je jedinstveni pothvat u svjetskim razmjerima, kako po načinu komemoriranja, jer brodočasti se morem, ali još više je to podsjetnik na način izvršenja zločina. Naime, pronađeni ostatci ekshumiranih bili su bez odjeće, svezanih ruku, a svi su likvidirani metkom u potiljak.

Istim povodom u subotu 21. kolovoza u mjestu Šiljegi pored Metkovića obavit će se komemoracija za jedanaest članova obitelji Šiljeg, umorenih za vrijeme i nakon II svjetskog rata. Posebnost zločina jest što su svih jedanaest mladića iz zaseoka Šiljegi, svi su istog roda i prezimena, ubijani u razdoblju 1944.-1946., u životnoj dobi od 17 do 27 godina. Svi do jednoga, žrtve totalitarnog režima-komunizma.

-Elafiti su otočki arhipelag koji se zapadno od dubrovačkih zidina isprepliću u predivnu bisernu nisku. Biserje započinje Daksom a završava Jakljanom, između kojih se nižu Kalamota, Lopud, Šipan. Pa ipak, sklad netaknute ljepote jadranskog okružja i prirode remete dva nenaseljena otoka, koja su od Drugog svjetskog ratu postala dva zabranjena otoka. Dva mrtva otoka, koja su tek nakon osamostaljenja RH dobila Spomen obilježja i opominju znatiželjnike i namjernike na svu surovost ne tako davne hrvatske prošlosti. Jakljan i Daksa! Daksa na početku, a Jakljan na kraju ogrlice, krvavi su otoci, koji taje Istinu o vremenima totalitarnog jugokomunističkog režima – ističu 

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist