Hrvatska

Udruga Franak: Europska komisija potvrdila da je Vrhovni sud povrijedio europsko pravo

franak1

Udruga Franak izvijestila je javnost o pisanom odgovoru koji je dobila od povjerenice Europske komisije za zaštitu prava potrošača Věre Jourove u kojem kaže da je Vrhovni sud povrijedio europsko pravo u slučaju franak.

Udruga Franak Europskoj je komisiji poslala prijavu u lipnju ove godine, nakon donošenja presude Vrhovnog suda u slučaju franak zbog, kako su naveli, teške povrede u primjeni prava Europske unije. Vrhovni sud RH napravio je grubi propust neupućivanjem prethodnog pitanja Europskom sudu kao što je pri odlučivanju odbio primijeniti prava shvaćanja i sudsku praksu Europskog suda pa je tako teško oštetio dužnike s kreditima indeksiranim u švicarskim francima u kolektivnom sudskom postupku, prenosi HRT.

Udruga Franak je u svom zahtjevu tražila pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske zbog povrede Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Povjerenica Europske komisije Věra Jourová potvrdila je najvažnije argumente Udruge Franak, a vezano uz sporne pojmove jasnoće i razumljivosti ugovornih odredbi pozvala se na presudu Europskog suda, poslovni broj C-26/13 (KáslerandKáslernéRábai):

Sud pravde Europske unije pojasnio je da se zahtjev, sukladno kojem ugovorne odredbe moraju biti sročene u jasnom, razumljivom jeziku, mora shvatiti kao zahtjev, ne samo u smislu da konkretna odredba bude gramatički razumljiva potrošaču, već da ugovor treba transparentno izložiti specifično funkcioniranje mehanizma konverzije u stranu valutu, tako da je potrošač u poziciji ocijeniti, na osnovu jasnih i razumljivih kriterija, ekonomske posljedice koje za njega mogu proizaći iz istih.

Upravo ovakvo pravno shvaćanje te odlučivanje na temelju citirane presude Europskog suda C-26/13 odbio je Vrhovni sud RH u kolektivnom sudskom procesu, a vezano uz dokazivanje nepoštene primjene valutne klauzule u švicarskim francima, navodi se u priopćenju udruge Franak.

Na samom kraju dopisa povjerenica Europske komisije najavljuje i moguće poduzimanje aktivnosti koje je zatražila Udruga Franak, tvrdi udruga.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist