Aktualno

U ŽUPANIJI Najviše izravnih stranih ulaganja došlo iz Švedske, Luksemburga i Švicarske

Porezna lista srama

HGK – Županijska komora Dubrovnik analizirala je podatke Hrvatske narodne banke o izravnim stranim ulaganjima u Republiku Hrvatsku od 1993. do 2019. godine. Podaci pokazuju u kojim smo djelatnostima bili zanimljivi stranim ulagačima.

Najviše je izravnih stranih ulaganja bilo u Grad Zagreb, pa Istarsku županiju, dok se naša Županija sa 704,7 milijuna eura ulaganja nalazi na šestom mjestu. U Dubrovačko-neretvansku županiju najviše je izravnih stranih ulaganja došlo iz Švedske 203,9 milijuna eura (29%), Luksemburga 109,4 milijuna (16%) i Švicarske 102 milijuna eura (15%). Najviše je uloženo u pretkriznoj 2007. godini, 133,6 milijuna eura ili 19% od ukupnih ulaganja, kad je ostvaren i najveći nekretninski te turistički uzlet. Ne čudi stoga da se najviše stranih investicija kroz 27 promatranih godina realiziralo u djelatnostima Poslovanja nekretninama 206,6 milijuna eura, Smještaja 201,2 milijuna te Trgovine na veliko osim trgovine motornim vozilima i motociklima 197,6 milijuna eura. Iz navedene strukture zaključujemo da su investicije u nekretnine i smještaj, također stavljene u turističku funkciju, akceleratorski djelovale na lokalna ulaganja u sektor turizma.

-Stoga je današnja struktura gospodarstva rezultat potpunog tržišnog djelovanja, gdje smo propustili priliku intenzivnijim poticajima privući investicije u neke druge, strateški definirane grane gospodarstva. Posebno smo toga postali svjesni za vrijeme trenutne COVID-19 krize, kojom je djelatnost turizma najviše pogođena. Podsjetimo kako turizam u strukturi ukupnih prihoda i zaposlenosti Dubrovačko-neretvanske županije zauzima udio od 38%. Ukoliko smo do sad, kao društvo propustili aktivno upravljati razvojem našega gospodarstva ovo je idealno vrijeme za nove pristupe i strategije – ističu iz županijske komore.

U Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1993. godine do 2019. godine imali smo ukupnih izravnih stranih ulaganja u vrijednosti od 31,8 milijardi eura. Najviše ulaganja ostvareno je u 2007. (3,4 milijarde eura) i 2008. godini (3,7 milijardi eura), a najviše je uložila Austrija 4,5 milijardi, Nizozemska 4,2 milijarde te Njemačka 3,3 milijarde eura. Najzastupljenije djelatnosti u RH po ulaganjima su Financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova, zatim Trgovina na veliko osim trgovine motornim vozilima i motociklima te Poslovanje nekretninama.

Pročitajte još

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist