AktualnoGrad

U ZNAK SJEĆANJA NA ZATOČENE U LOGORU MORINJ Gradonačelnik Franković odao počast žrtvama

znak sjecanja zrtve logor morinj gradonaclenik frankovic grad

Povodom obilježavanja 33. godine stradanja hrvatskih branitelja i civila u logoru Morinj gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin zajedno s hrvatskom delegacijom koju je predvodio državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić danas su zapalili svijeće kao znak sjećanja na zatočenike iz Dubrovnika i Konavala, ali i Hrvate Boke kotorske.

U hrvatskoj delegaciji koja je položila vijenac kod spomen obilježja uz gradonačelnika Frankovića bili su državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Zlatan Bašić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Ivo Simović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. Svijeću su u spomen na žrtve iz logora Morinj položili i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zlatko Bagoje i Miro Vuletić.

Počast je prema svim žrtvama odala i delegacija Crne Gore na čelu s potpredsjednikom Vlade za međunarodne odnose i ministrom vanjskih poslova Ervinom lbrahimovićem.

Banner 300x250 DU 1

Prema evidenciji hrvatske Udruge logoraša, u logoru Morinj bilo je zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika. Trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora, dok je jedan ubijen na samom putu u tadašnji crnogorski logor. Tako su zbog neslaganja s ondašnjom velikosrpskom politikom u tom logoru bili mučeni i zlostavljani između listopada 1991. i kolovoza 1992. godine.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

[FOTO] DOVRŠEN OPSKRBNI CENTAR MOKOŠICA ‘Ostaje samo na svima nama da se adekvatno održava’

Dulist

[TEMAT MORE] TP Line: Brza i pouzdana poveznica otoka i kopna

Dulist.hr

Iz Grada demantirali glasine – I ove godine kućice na Stradunu!

Dulist.hr